Wat is de beste plek voor zendmasten?

Raadslid Hans de Jong
Raadslid Hans de Jong

Raadslid Hans de Jong van Opsterlands Belang wil het Opsterlandse beleid voor de plaatsing van zendmasten weer op de agenda hebben.

De mast in het centrum van Tijnje en aanvragen in andere dorpen, zijn de aanleiding voor een stukje herbezinning.

Plaatsing van zendmasten zorgt vaak voor veel onrust bij de mensen die er vlak bij wonen. Ze vrezen dat de straling die van die masten komt, hun gezondheid aantast.

Sportvelden

In het verleden heeft de gemeenteraad vastgesteld, dat zendmasten voor telefonie geplaatst mogen worden bij de sportvelden. Daarbij ging de gemeenteraad er vanuit dat de masten dan niet dichtbij huizen zouden komen. In de praktijk blijkt dit niet zo te werken. Ook bij voetbalvelden staan vaak huizen.

Verplicht

De gemeenteraad is door het rijk verplicht  een plek voor zendmasten aan te wijzen, als telefoonbedrijven daar om vragen. Feitelijk heeft de gemeente weinig te vertellen. Toch wil Opsterlands Belang het plaatsingsbeleid graag nog eens tegen het licht houden.

Vragen

‘Daarbij hebben we aantal vragen, die het uitzoeken waard zijn;’ zo stelde raadslid Hans de Jong in  de commissievergadering Romte op dinsdag 18 juni. ‘Er zijn meer gemeenten die met dit probleem worstelen, zo stelde hij. ‘Hoe wordt het daar opgelost? Kunnen we ons vergunningen en plaatsingsbeleid zo inrichten dat de masten minder dicht bij de huizen komen te staan en plekken aanwijzen waarbij ze het dorpsbeeld niet verstoren? Wat is een veilig te noemen afstand tussen zendmast en woning? Is daarover iets bekend?’

Onderzoek

Wethouder Piet van Dijk zei toe de vragen mee te nemen en te onderzoeken welke mogelijkheden en alternatieven er zijn. Zodra de antwoorden bekend zijn, zal de gemeenteraad het beleid evalueren en zo mogelijk bijstellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.