Opsterlandse graskachel verheft bermgras tot schone brandstof

graskachek
Rechts Sytze Jonker en in het midden wethouder Piet van Dijk die de graskachel bewonderen.

Jarenlang was Sytze Jonker actief fractielid bij Opsterlands Belang. Door de grote drukte met zijn loonbedrijf en het opzetten van een nieuw bedrijf, besloot hij zich wat meer op de achtergrond te houden.

Een nieuw bedrijf? Ja, Bio Energie Friesland. Waar anderen blijven steken in eindeloos vergaderen over milieuvriendelijke energieopwekking, pakten Sytze Jonker en zijn kompanen de koe bij de horens.

Vanaf vandaag wordt het zwembad van Gorredijk verwarmd met Opsterlands bermgras.

Feest

pietkachel
Wethouder Piet van Dijk legt tijdens de opening uit waarom innovatief ondernemersschap zo belangrijk is voor Opsterland

Onder  toeziend oog van gedeputeerde Hans Konst en Opsterlands Belangwethouder Piet van Dijk werd de eerste graspelletkachel in Nederland bij Sport- en ontspanningscentrum Kortezwaag te Gorredijk in gebruik genomen. De kachel maakt onderdeel uit van een uniek pilotproject waarbij de mogelijkheden van gras als biobrandstof worden onderzocht. Met de vrijgekomen energie wordt het zwembadwater verwarmd.

Biobrandstof                                                                                                             

‘Gemaaid gras kan dienen als bron voor biobrandstof,’vertelt Sytze Jonker enthousiast. ‘Om uit gras en ander snoeiafval (zoals snoeihout) biobrandstof te winnen, maakt Bio Energie Friesland hier eerst ‘pellets’ van. De pellets lijken op paardenbiks en worden in een speciale verbrandingsketel gestopt. Het gras voor de pellets is afkomstig is van verschillende bermen en natuurterreinen.’

Kostenbesparing

De speciale verbrandingstechniek levert duurzame en voordelige warmte op. Voor de leveranciers van het gras (zoals gemeenten, de provincie en terreinbeheerders) is de afvoer van het gras doorgaans een grote kostenpost. Door gras te gebruiken als biobrandstof dalen deze afvoerkosten. Een win-win situatie dus.

Proefproject

De kachel in Gorredijk is een proefproject. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken. ‘Bio Energie Friesland zet gras om in duurzame warmte-energie. Met een nieuwe droogtechniek maken wij graspellets die geen koolafzetting in de verbrandingsoven veroorzaken (een bekend probleem bij het stoken op gras). Een innovatieve oven zorgt voor een schone en veilige verbranding, legt een trotse Jonker uit.

Geen geur en rook

Doordat de pellets een droge stofgehalte hebben van 85 procent, veroorzaakt verbranding geen overmatige geur of rook. De techniek kan daardoor ook overal binnen de bebouwde kom worden toegepast. Als de proef slaagt hoopt Bio Energie Friesland op meerdere plaatsen in Nederland kachels te plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.