Op bezoek bij… Museum Opsterlân

Op uitnodiging van Museum Opsterlân zijn we op bezoek geweest. Aanleiding tot de uitnodiging waren de signalen die het museum van de gemeente ontving over de onzekerheid van de subsidiering voor de komende jaren, dit voornamelijk veroorzaakt  door de zwakke financiële positie van de gemeente. De subsidie is een belangrijke inkomstenbron voor het museum.

Het museum heeft als doelstelling “Het uitdragen van de Opsterlandse identiteit en cultuurhistorie, met speciale aandacht voor de sociale ontwikkeling van Opsterland, de Joodse gemeenschap en de oorlogsgeschiedenis van Gorredijk”. Of zoals bestuursvoorzitter Candida Kalf het formuleerde: “Wij bewaren en laten het cultureel erfgoed van de gemeente Opsterland zien”. Jaarlijks bezoeken meer dan 4000 toeristen, kinderen en andere belangstellenden het museum.

We hebben ons de uitdagingen waar het museum zich voortdurend aan ziet blootgesteld uit laten leggen en het beleidsplan voor de komende jaren besproken. Daarna heeft coördinator Jacqueline Verhoef ons door het museum rondgeleid. Een goed bestede ochtend volgens Anneke Oosterwoud (steunfractielid): “Het bestuur, de coördinator en zo’n dertig vrijwilligers steken veel tijd en energie in het museum. Ik vind het belangrijk om in gesprek te gaan om te zien en te horen wat er speelt. Samen praten over uitdagingen en kansen kan zorgen voor nieuwe ideeën en initiatieven.”

Raadslid Jan van Dalen voegt toe “ik ben verheugd te horen dat het museum probeert een steviger positie in de regio Gorredijk te verkrijgen met meer steun van de inwoners en aan de andere kant ook inwoners kan helpen. Dat geeft verbinding en versterking om zo ook wat minder afhankelijk van subsidies te worden”.

 Als partij gaan wij graag op werkbezoek bij groepen of instellingen. Graag komen wij met u in contact wanneer u een mogelijkheid ziet om een werkbezoek te organiseren. Dit kan via opsterlandsbelang@gmail.com

Impressie bezoek Opsterland Opsterlân

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.