Woningeigenaren zijn meer vermogend geworden

De WOZ-waarde van woningen in Friesland is gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg deze in een jaar tijd het hardst in de groene gemeente Opsterland (9,3 procent). In 2019 bedroeg de gemiddelde woningwaarde in onze gemeente € 216.000, in 2020 is deze gestegen naar € 236.000. Voor huiseigenaren goed nieuws want hun bezit wordt meer waard, maar in de media wordt de link tussen de stijging van WOZ-waarde en hogere woonlasten al snel gelegd.

De stijging betekent echter niet dat u volgend jaar een hogere aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) van de gemeente Opsterland gaat ontvangen. De gemeenteraad stelt namelijk vast welk percentage in rekening wordt gebracht over de waarde van de woning. 

Opsterlands Belang realiseert zich dat de meeste Nederlandse gemeenten financiële uitdagingen hebben en voor een opgave staan bij het sluitend maken van de meerjarenbegroting 2021 – 2024. We blijven van mening dat het verhogen van de OZB geen goede oplossing is voor dit probleem. In oktober wordt de begroting voorgelegd aan de Opsterlandse gemeenteraad. Als partij gaan we voor een meerjarenbegroting waarmee verder uitvoering wordt gegeven aan de ambities uit het coalitieakkoord, zoals het bouwen van nieuwe woningen. Want zoals de woningwaarden stijgen, stijgt de vraag naar woningen ook. 

Opsterlands Belang vindt het verhogen van de OZB, afgezien van een inflatiecorrectie, nog steeds geen optie. Als het aan ons ligt dalen de tariefpercentages, zodat we deze lasten van onze inwoners niet verhogen. Uw woning is dus meer waard geworden, maar u gaat geen hogere OZB betalen. In Opsterland is de OZB de afgelopen jaren namelijk niet gestegen en dat willen we zo houden. Daarom stemmen mensen op Opsterlands Belang!

Namens Opsterlands Belang,

Anneke Oosterwoud

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.