Nederland is boos en walgt van de politiek

Niet neuzelen, maar met de vuist op tafel slaan.
Niet neuzelen, maar met de vuist op tafel slaan.

Nederland heeft het helemaal gehad met het politieke geneuzel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Dagblad Trouw en de Vrije Universiteit/Kieskompas. Er is behoefte aan sterke leiders die doorpakken.

De uitslag van het onderzoek spoort met de geluiden in Opsterland. Ook in onze gemeente heeft men het gehad met politici die uit de partij of raad weglopen en met politici die hun energie stekken in het zwart maken van collega-politici. Politici die niet voor hun verantwoordelijkheid weglopen, maar stug door werken, oogsten meer succes.

Politicoloog André Krouwel die het onderzoek leidde ontdekte dat de mensen behoefte hebben aan daadkracht. Ze willen resultaat. Deze wens leeft onder alle kiezers, van links tot rechts.

Weg geloof 

Krouwel heeft in eerdere publicaties al aangegeven dat het geloof in de landelijke politieke partijen wegebt. In het VNG magazine voorspelde hij een monsterzege voor lokale partijen zoals Opsterlands Belang. Klik op monsteroverwinning-voorspeld-lokale-partijen

Walging

De verwachting dat Nederlanders vooral bang zijn voor de toekomst, wordt gelogenstraft door het onderzoek. Boosheid scoort veel hoger. Bij een groot deel van het volk, is die boosheid zo groot, dat de geënquêteerden hun gevoel omschrijven als walging.

Woedend

Krouwel concludeert dat de huidige politiek  ‘een woedend, somber volk heeft boosopgeleverd, dat weinig hoopvol is over de oplossingsvaardigheden van de politiek.’ Alhoewel de uitkomsten van het onderzoek onthutsend zijn, geeft het Opsterlands Belang het gevoel op de goede weg te zijn. In de voorbije vier jaren kende Opsterland onder leiding van Opsterlands Belang een sterke coalitie, die door pakt en veel waar heeft gemaakt.

Informatie

Proffessor Krouwel  onderzoekt ook waarom lokale partijen zo succesvol zijn. Zie succes-lokale-partijen. Hele onderzoeksrapport over boos Nederland lezen? Klik op  Emotionele_begroting_Nederland

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.