Onderzoek VU Dr. Krouwel naar succes lokale partijen

Dr. André Krouwel
Dr. André Krouwel

Professor Dr. André Krouwel en zijn team aan de Vrije Universiteit van Amsterdam doen onderzoek naar de  lokale politieke partijen. Overeenkomsten en verschillen tussen lokale en ‘landelijke’ partijen worden in kaart gebracht.

Krouwel kijkt naar patronen van competitie en de positie van lokale partijen in het partijlandschap. Hij maakt een analyse om beter inzicht te krijgen in de positie en het succes van lokale partijen.

De resultaten zullen door Dr. Krouwel worden gepresenteerd op het VPPG-OSF Congres in oktober. VPPG en OSF hebben zich landelijk opgeworpen als belangenbehartigers van de lokale politiek.

Geen landelijke binding

Opsterlands Belang is geen lid van provinciale en landelijke clubs, die zeggen namens de lokale politiek te spreken. In de visie van Opsterlands Belang zijn landelijke belangenbehartigers strijdig met het belangrijkste kenmerk van lokale politiek. Dat kenmerk is dat lokale politiek zich juist op de plaatselijke belangen richt, zonder last of ruggespraak van landelijke koepels.

Nieuwsgierig

Desondanks is Opsterlands Belang ook wel nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek. In de laatste decennia hebben lokale partijen een enorme groei door gemaakt. Door op maat de gesneden verkiezingsprogramma’s van de lokale partijen heeft de gemeentelijke politiek weer aanzien gekregen. Landelijke partijen proberen die aanpak al een tijdje te copieren, maar slagen daar nog niet zo in.

Kieskompas

Krouwel die het onderzoek naar de lokale partijen leidt, is onder meer de bedenker van Kieskompas. André Krouwel is een Nederlands politicoloog, als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling politicologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Krouwel leidt ook het Centre for Internet, Democracy and Elections Amsterdam (IDEA) dat hij heeft opgericht, met als doel vanuit de (politieke) wetenschap maatschappelijk relevante toepassingen te ontwikkelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.