Algemene beschouwingen bij de perspectievenbrief 2019

Uitgesproken tekst op 8 juli 2019 –

Beste gemeenteraad van Opsterland.

We hebben een groot financieel probleem: we geven miljoenen euro’s meer uit dan er binnenkomen. Dat tekort hebben we met onze spaarpot opgevangen, maar nu is ook onze spaarpot bijna leeg. Dus moeten we als bestuurders van deze mooie gemeente doen waarvoor we gekozen zijn: Leiderschap tonen door op tijd onze problemen te erkennen, te analyseren en op te lossen.

 

Opsterlands Belang wil een aantal suggesties doen:

 1. Het coalitieakkoord is leidend, het was gebouwd met een vooruitziende blik om ook in tijden van crisis handvatten te bieden.
 2. Wie pijn veroorzaakt, moet pijn voelen. Als de nationale overheid te weinig geld geeft, moet je niet op je reserves interen, maar maatregelen nemen die men zelfs in Den Haag voelt.
 3. We moeten geen voorloper, maar een nuchtere ‘smart follower’ zijn in bijvoorbeeld IT, Omgevingswet of andere complexe ontwikkelingen.
 4. Als we iets nieuws gaan doen, moeten we ook bedenken wat we voortaan niet meer gaan doen.
 5. We hebben weinig invloed op externe geldschieters of regelgeving. Ook al krijgen we te weinig geld, we moeten ’t financiële probleem zélf oplossen.
 6. We moeten niet tot de begroting 2020 wachten met maatregelen. Hoe eerder we ingrijpen, des te kleiner ’t tekort, des te minder we hoeven te bezuinigen.

 

De volgende onderwerpen zijn dan ook niet langer een taboe voor onze fractie:

 1. We kunnen zelf een voorbeeld zijn in het oplossen van ‘t financieel tekort. Dat is beter dan een lastenverzwaring voor de burgers. We zullen moeten bezuinigen op het aantal ambtenaren dat werkzaam is voor onze gemeente. 
 2. De oorzaak van de 37% kostentoename in de jeugdzorg zonder dat er meer jeugd wordt behandeld, moet geanalyseerd en indien structureel, teruggedraaid worden.
 3. Een bespreekbare optie is een eigen risico voor bepaalde vormen van jeugdzorg.
 4. We kunnen onze WMO dienstverlening in lijn brengen met andere gemeenten.
 5. En als ’t budget voor zorg in een jaar op is, kunnen we overwegen dat een zorginstelling moet wachten tot het volgende jaar totdat ze weer aan nieuwe cliënten uit Opsterland nieuwe zorg kan verlenen. 
 6. Ook kleine structurele bezuinigingen tikken aan. Vele kleintjes maken een grote.

 

Als we deze maatregelen implementeren kunnen we de financiële tekorten snel wegwerken zodat we ruimte houden voor onze drie ambitieuze ontwikkelprogramma’s.

 

Ondanks de tekorten is Opsterlands Belang optimistisch over de toekomst, omdat:

 1. De Opsterlandse gemeenteraad heeft aangetoond duale besluiten te nemen op inhoud. Dus kunnen we slagvaardig reageren.
 2. We hebben een voortvarend en samenwerkend college. Zij hebben in de oriënterende raad toegezegd niet te wachten met maatregelen tot de begroting in de herfst.
 3. We krijgen een nieuwe gemeentesecretaris die door de wol geverfd is qua bezuinigingen en ombuigingen bij haar vorige werkgever Gemeente Groningen.

 

Dus sluit mijn mijn fractie af met de volgende quote van Winston Churchill:

Wees optimistisch, ‘Never waste a good crisis’

Namens de fractie van Opsterlands Belang”

Marcel van Opzeeland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.