Project De Nieuwe Skâns per direct stopgezet, ’t dorp is nu aan zet!

Afbeeldingsresultaat voor de wal keert het schip

Begin vorig jaar hebben we miljoenen beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe basisschool en een Nieuwe Skâns in Gorredijk. Met één kanttekening; het beschikbare budget mocht niet overschreden worden. Dus gaven we ook de bouwsector de kans om met innovatieve ideeën ervoor te zorgen dat de bouw ook daadwerkelijk binnen het budget zou kunnen plaatsvinden.

Vandaag, een dik jaar later, concluderen we dat het budget bij lange na niet meer toereikend is. Nieuwe berekeningen laten zien dat alleen al voor de basisschool, miljoenen euro’s meer nodig zijn. Bovendien, toonde een rondleiding door de bestaande Skâns voor de fractie van Opsterland Belang aan dat de bestaande Skâns nog jaren mee kan gaan. De unieke sporthal bij De Skâns willen we ook laten staan omdat je geen oude schoenen moet weggooien voor je nieuwe hebt.

Dus zetten we per direct het Nieuwe Skâns project stop!

De nieuwe basisschool De Treffer is per leerling 3x zo duur als de basisschool die we een paar jaar geleden bouwden in Gorredijk. Dat is absurd veel geld. We hebben echter geen keuze en zullen die school snel moeten gaan bouwen.

Maar we gaan niet extra geld bijstorten. Het benodigde geld halen we uit ’t oude potje voor de MFA Gorredijk. Bovendien gaan we eens goed opnieuw naar het IHP kijken, want het IHP sprak nog over 3 miljoen euro kosten. Nu zijn de stichtingskosten 3 maanden laten al met 2 miljoen gestegen (dat is 200 euro extra kosten per Opsterlands gezin), dat heeft consequenties voor andere scholen want zoveel geld hebben we niet over.

Het is zeldzaam dat overheden stoppen met projecten omdat ze te duur worden. Of het nu gaat om cultureel centrum De Lawei in Drachten, de Betuwespoortlijn of de Noord-Zuid metro in Amsterdam. Bestuurders durven projecten zelden stop te zetten.

Die bestuurlijke moed hebben we wél in Opsterland. Want als we te veel geld uitgeven aan een project in Gorredijk, betekent dat we minder geld hebben voor projecten in andere dorpen. Bovendien exploderen ook de kosten in ’t sociaal domein en is de bodem van onze schatkist al een paar jaar in zicht.

Daarom heeft de fractie van Opsterland Belang met andere partijen een amendement (wijziging voorstel college) ingediend en aangenomen waarmee we een streep trekken door De Nieuwe Skâns. Bovendien hebben we een motie ingediend en aangenomen waarmee we het project teruggeven aan de gemeenschap in Gorredijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.