Skâns: Tussen cijfers en sentiment

skans4Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De LC belicht tot aan de stemming elke gemeente aan de hand van een thema. Vandaag deel 4: wat doet Opsterland met De Skâns? Deze keer een artikel van Wieberen Elverdink.

Ze stonden er met hun neus bovenop. Luit Beenen en Tjesse van der Zee waren nog jonge knapen, toen minister Marga Klompé op die bijzondere maartdag in 1961 sociaal-cultureel centrum De Skâns in Gorredijk opende.

Maar het staat ze nog helder op het netvlies. ,,Ik sjoch Klompé noch stean mei de ljipaaien dy’t se dêrby krige’’, zegt Van der Zee. Het moet een happening geweest zijn; zo’n bescheiden dorp en dan zó’n machtige toneelzaal.

Nieuwbouwplan

Die gevoelens van trots op ‘hun’ accommodatie borrelen de laatste maanden weer geregeld op bij het Gordykster duo. Want de toekomst van het zwaar verouderde gebouw is allerminst zeker. Een paar jaar geleden presenteerde de gemeente een grootscheeps verhuis-en nieuwbouwplan voor voorzieningen in haar grootste dorp. Immers, veel gebouwen voor school, cultuur of sport schreeuwen om vernieuwing.
In grote lijnen zou de ‘shuffle’ leiden tot ontmanteling van De Skâns. Cultuur en sociaal werk zouden een plek kunnen krijgen bij de Burgemeester Harmsmaschool. Compacter, toegegeven, maar ook modern.

Sportvoorzieningen 

De Skâns herbergt een sporthal – ziet Opsterland graag gebundeld op sportpark Kortezwaag. De sporthal die daar al staat, kan immers heel goed wat extra bezetting gebruiken. Beenen en Van der Zee gruwen bij de gedachte. Handen af van De Skâns, vinden ze. Want wie het gebouwencomplex aan de Loaijersstrjitte uitkleedt, rukt het hart uit Gorredijk.

Vroeger
Grote cabaretiers zetten in de Hans Stoelwinderzaal hun eerste schreden in de theaterwereld. André Hazes trad er op. De Golden Earring. Peter Koelewijn. En BZN. En veel belangrijker, in de ogen van Beenen en Van der Zee: veel Gordyksters ontlenen hun identiteit deels aan De Skâns. ,,Eltse fjirtjin dagen wie hjir it dûnsjen.’’

Dorpslief-

Dorpsliefdes bloeiden op in De Skâns. Stelletjes zoenden er voor het eerst. Maar huilen de mannen en hun sympathisanten niet al voordat ze geslagen worden? Want een concreet verhuisvoorstel van wethouder Piet van Dijk (Opsterlands Belang) ligt er nog altijd niet.

Reële optie
Sterker nog: renovatie van het huidige Skâns-complex ziet hij nog steeds als reële optie. Hiermee is aanzienlijk minder geld gemoeid dan de 6,9 miljoen euro die de accommodatie-shuffle moet kosten. Experts zijn nog druk bezig om alle varianten voor nieuwbouw bij de Harmsmaschool door te berekenen. Opsterland waagt zich alleen aan een verhuizing als cijfers uitwijzen dat een nieuw centrum exploitabel is.

,,Earst de sifers, dan de emoasje.’’
Van Dijk wil alle calculaties rap op tafel hebben, zodat de nieuwe coalitie er straks meteen knopen over kan doorhakken. Intussen roepen partijen als FNP en nieuwkomer BAS nu al dat De Skâns moet blijven waar die is.
Te rap geoordeeld, naar de mening van de wethouder. ,,Earst de sifers, dan de emoasje.’’

Zwembad

Wat de Leeuwarder Courant niet meldt, is dat het voortbestaan van het zwembad in Gorredijk in de nieuwbouw plannen een belangrijke impuls krijgt. Het zwembad is momenteel nauwelijks in de stokken te houden. Het maakt onderdeel uit van sportpark Kortezwaag. In de nieuwbouwplannen kan dit centrum uitbreiden, waardoor de exploitatie van het gehele complex )inclusief zwembad’ verbetert.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.