Meer macht aan de burger!

“Toen ik fractievoorzitter werd van Opsterlands Belang, deed mijn voorganger me het boek ‘Einde van macht’ van Moisés Naím cadeau. Inderdaad, na de ontzuiling eind vorige eeuw, hebben we nu met, wat ik noem ‘ontsokkeling van de macht’ te maken. In de vorige eeuw wisten de dominee, de meester, de arts en de politicus wat goed voor ons was. In deze eeuw googelen we zelf naar de uitslag van een medische test en gaan we met artsen, docenten en experts in discussie omdat we niet meer blindvaren op hun mening.

Deze ‘ontsokkeling’ is ook aan de politiek niet voorbijgegaan. De rol van onze gemeenteraad is veranderd doordat toevallig in 2002 ook het dualisme werd ingevoerd. Dat bracht een enorme verbetering tot stand; waar vroeger wethouders de gemeenteraad aanstuurden, is sindsdien de gemeenteraad de baas. De tweedeling is niet langer tussen oppositie en coalitie, maar tussen raad en college van burgemeester & wethouders. Niet voor niets dat de Leeuwarder Courant recent abuis sprak over oppositie partijen terwijl de coalitie bedoeld werd. In Opsterland is het verschil nauwelijks zichtbaar. Iets wat, in positieve zin, ook de Commissaris van de Koning opviel.

Opsterlands Belang is door u gekozen om 4 jaar lang besluiten te nemen namens u. Met vólle overtuiging doen we dat en we zijn succesvol wanneer we de meerderheid kunnen vinden in de gemeenteraad. Aanvullend vinden we dat inwoners van Opsterland die experts zijn op deelgebieden, actief betrokken moeten worden bij onze gemeente. Zo stuurden we enkele maanden geleden aan op een werkgroep van ambtenaren én burger experts om gezamenlijk op te trekken tegen gasboring op plaatsen waar we dat echt niet willen!

En volgende week komen we met een oproep om sportverenigingen, kerken en andere maatschappelijke instellingen de ruimte te geven om re-integratie trajecten voor onze werklozen te organiseren. Zo verdienen niet langer alleen commerciële partijen geld aan re-integratie, maar willen we ook sportverenigingen, kerken en dorpshuizen de mogelijkheid bieden om mensen weer aan het werk te helpen. Het mes snijdt aan beide kanten, want de verenigingen krijgen ervoor betaald zodat hun kas goed gevuld blijft voor de toekomst.

Kortom, Meer macht aan de burger!

 

Marcel van Opzeeland

Fractievoorzitter Opsterlands Belang

(ingezonden Sa! 15-3-2017)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.