Opsterlands Belang wil een openbaar presidium…en verliest

 

Op 29 maart 2016 heeft Opsterlands Belang er tevergeefst sterk voor gepleit om de presidium vergadering van een openbaar (en indien echt nodig eventueel een besloten deel) te voorzien. Zou blijft de politiek transparant optimaal controleerbaar. Het amendement (aanpassing) werd jammergenoeg door de gehele raad waaronder zich democraten noemende D66, weggestemd.

Dus kunnen pers en burgers niet direct controleren of het presidium van Opsterland (fractievoorzitters waar iedere partij evenveel stemrecht heeft) zich wel alleen met procedures rondom onze raad bezig houdt.

Jammer…wellicht een volgende keer.

 

AMENDEMENT                                                                              

(Artikel 33 Reglement van Orde)

Raad d.d.:

 

De raad van de gemeente Opsterland in vergadering bijeen d.d. 29-3-2016

 

Agendapunt:

 

6
 

Onderwerp:

 

Rapport Berenschot over integriteit in Opsterland
 

Aanpassing:

 

 

 

 

Ondergekende stelt voor het ontwerpbesluit als volgt aan te passen:
1. Vervangen besluitpunt 1 door : “De aanbevelingen uit het Rapport Berenschot om te komen tot een effectiever integriteitsbeleid over te nemen waarin op pagina 43 het advies met betrekking tot het presidium om“…de regel te hanteren dat alles in principe vertrouwelijk is dus niet besproken kan worden met de fractie, pers, burgers en ambtenaren tenzij een meerderheid ter vergadering anders beslist.”niet overgenomen wordt, maar vervangen wordt door” …de regel te hanteren dat in principe niets vertrouwelijk is dus besproken kan worden met de fractie, pers, burgers en ambtenaren tenzij een meerderheid ter vergadering anders beslist. In dat geval zal het punt vertrouwelijk worden besproken met de gehele raad.”

 

 

Toelichting:

 

 

Er zijn gemeenten die reeds een presidium hebben dat niet vertrouwelijk vergaderd. Opsterland moet ambitieus zijn in haar transparantie en kan dus ook besluiten tot een presidium zonder vertrouwelijkheid. Vertrouwelijke zaken worden alleen met alle raadsleden gedeeld zodat het presidium niet een entiteit op zichzelf wordt.

 

Ondertekening en naam:

 

 

De fractie van Opsterlands Belang : Marcel van Opzeeland

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.