Ex-directeur De Skâns wil streep door faillissement

skans4 Oud-directeur Kor Konstapel van De Skâns in Gorredijk wil dat de rechtbank het faillissement van dit cultureel centrum terugdraait. Dat weet de Leeuwarder Courant vandaag te melden.

De stichting die De Skâns exploiteert vroeg 19 november het bankroet aan. Ze kon de ontslagvergoeding van €120.000 voor Konstapel niet ophoesten. Woensdag bij de rechtbank in Leeuwarden betoogde de eind vorig jaar opzijgeschoven Konstapel, met afstand de grootste schuldeiser, dat er best financiële speelruimte is en dat het faillissement overbodig was.

Hij wil dat er een betalingsregeling wordt getroffen. Wat Konstapel betreft kan de eerder door de rechter vastgestelde vergoeding in termijnen worden uitbetaald. Dit zou de ernstigste betalingsnood bij de Skâns verzachten. Hij wijst er op dat zijn eigen salaris per 1 oktober – de datum waarop hij de pensioensgerechtigde leeftijd bereikte – is vrijgevallen.

Geen ruimte
Stichtingsvoorzitter Wytze Kooi bestrijdt dat er financiële ruimte is, zelfs niet in het potje voor personeelsbudget, zoals de ex-directeur opperde. Curator Martijn van Rongen is eveneens sceptisch. ,,Het is moeilijk te zeggen dat er ruimte is.’’ Veruit het grootste deel van het inkomen van het centrum bestaat uit subsidie van de gemeente Opsterland. Dit geld mag niet voor de afwikkeling met Konstapel worden gebruikt.

Terughoudend
Kooi vroeg Opsterland nog wel om geld om de ontslagvergoeding te kunnen betalen, maar kreeg nul op het rekest. Hij en Van Rongen geloven niet dat de gemeente alsnog overstag gaat. ,,De gemeente stelt zich heel terughoudend op’’, aldus de curator. Opsterland wil wel dat de Skâns openblijft en trok daarvoor onlangs €15.000 uit, maar het is zeer de vraag of de gemeente er heil in ziet om de failliete stichting met haar schuldenlast weer op de been te helpen.

Principekwestie
Niettemin wendt Konstapel zich ook tot het college. Hij heeft burgemeester en wethouders in een brief gevraagd zich nog eens op de situatie te bezinnen. De ex-directeur voelt zich in de kou gezet en wijst het Opsterlandse bestuur op zijn ,,gemeentelijke verantwoordelijkheid’’. Volgens hem is de gemeente wel eerder bijgesprongen in ,,personeelssituaties’’. In 1988 riep de Opsterland de stichting in het leven. Konstapel werd toen als kwartiermaker aangesteld. ,,Na 25 jaar word je dan zo afgeserveerd. Het is voor mij een principekwestie geworden.’’

Gerelateerde berichten

skans-kan-ontslagvergoeding-betalen-gorredijkster-sport-cultuurcentrum-failliet

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.