Uitspraak rechter: De Skâns is terecht failliet verklaard

skans4Cultureel centrum De Skâns in Gorredijk is vorige maand terecht failliet verklaard, zo heeft de rechtbank in Leeuwarden beslist. Dat meldt de Leeuwarder Courant van vandaag.

Oud-directeur Kor Konstapel wilde het bankroet door de rechter in een verzetszaak laten terugdraaien. Hem komt na een arbeidsconflict nog een ontslagvergoeding van ruim €120.000 toe.

Maar de stichting die De Skâns exploiteert, zei dat bedrag niet te kunnen ophoesten. Ze zag zich daarop genoodzaakt om het faillissement aan te vragen. Volgens Konstapel was dat helemaal niet nodig en beschikt De Skâns over voldoende financiële armslag om aan de verplichtingen aan hem te voldoen, zo nodig in termijnen.

Skânsbestuur gelijk

De rechter is het niet met Konstapel eens en geeft het Skânsbestuur gelijk. Voor de rechter is duidelijk dat de inkomsten van het cultureel centrum ontoereikend zijn. Veruit het grootste deel van die inkomsten bestaat uit subsidie van de gemeente Opsterland. Pijnpunt is dat dit geld niet voor de betaling van de ontslagvergoeding mag worden gebruikt.

Verliesgevend
Daarnaast blijkt dat De Skâns al jaren grote moeite had om de eindjes aan elkaar te knopen. De laatste jaren draaide het complex al met verlies. Gaten in de exploitatie werden met goedkeuring van de gemeente met geld uit de onderhoudsreserve gedicht. Opsterland werkt aan een plan om de faciliteiten in het oude energieverslindende pand naar nieuwbouw verderop te verhuizen.

Accountantsrapport
Uit een accountantsrapport valt op te maken dat De Skâns uit de huidige middelen hooguit €9700 aan Konstapel kan voldoen. De voormalige directeur, die vorig jaar na een kwart eeuw werk voor De Skâns opzij werd geschoven, beraadt zich nu met zijn advocaat op een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak.

Gerelateerde berichten

ex-directeur-skans-wil-streep-faillissement

skans-moet-open-blijven

skans-kan-ontslagvergoeding-betalen-gorredijkster-sport-cultuurcentrum-failliet

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.