Provincies etaleren zelfde zelfstandigheidsdrang als Opsterland

Puzzels kun je alleen maar maken als de stukjes passen....
Puzzels kun je alleen maar maken als de stukjes passen….

Na de grote weerstand bij veel gemeenten, vangt  Minister Plasterk nu ook bot bij de provincies. Hij zal in geen enkele provincie steun vinden voor een fusievoorstel.

Draagvlak voor de kabinetsvisie om de provincies op termijn te laten opgaan in vijf landsdelen ontbreekt op dit moment volledig.

‘Geen enkele provincie is voornemens om een fusietraject in te gaan’, aldus voorzitter Johan Remkes op het jaarcongres van het IPO (Interprovinciaal overleg).

Geen fusievoornemens

De provincies wijzen van bovenaf opgelegde blauwdrukken af. Inhoudelijke en maatschappelijke opgaven zijn leidend voor eventuele samenwerking. Waar nuttig en nodig wordt op dit moment al veelvuldig en ‘grensoverschrijdend’ samengewerkt door provincies, zei Remkes in zijn jaarrede.

Van onderen op

Eventuele schaalvergroting kan prima van onderop worden gerealiseerd. Met de nadruk op ‘eventuele’, aldus Remkes, want op dit moment zijn daartoe geen concrete voornemens.

Geleerd van gemeenten

Opsterland is één van de gemeenten die zich stevig heeft verzet tegen opgaan in een fusiegemeente. Van meet af is Opsterlands Belang op de bres gesprongen voor een zelfstandig Opsterland, ondanks druk van de provincie. Bij de provincie Fryslân liet men aanvankelijk blauwdrukken makken voor rigoreuze gemeentefusies. Het is daarom curieus en opvallend dat Remkes dezelfde argumenten gebruikt om de provincies zelfstandig te laten blijven. Hij heeft kennelijk geleerd van de debatten in gemeenteland. Meer weten over het betoog van Remkes over zelfstandige provincies, klik dan op ipo-veegt-landsdelendiscussie-van-tafel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.