Proef afvalscheiding levert Nij Beets milieuwinst en geld op

scheidenGaat Nij Beets geld verdienen met afval?

Als het aan Omrin en de gemeente Opsterland ligt wel. In oktober 2013 wil men een proef starten, die er voor moet zorgen dat Nij Beetsters de scheiding van hun afval verbeteren.

Een goede scheiding bij de bron levert geld op. Het unieke van de proef is, dat de financiële voordeel van beter scheiden niet allemaal in de zakken van Omrin of de gemeente verdwijnt. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de dorpsgemeenschap van Nij Beets.

Goedkoper je afval kwijtscheidenloesje

Het blijkt dat er nog teveel spullen in de grijze container verdwijnen die er niet in horen. Zaken zoals snoei- en tuinafval, kleding, glas en papier worden nog veelvuldig in de grijze container gedumpt. Dat is niet alleen jammer, maar ook duur. Duur voor de afvalverwerker,  duur voor de mensen. In Opsterland betaal je per lediging, dus als je minder containerledigingen hebt, ben je voordeliger uit.

Voorlichting en melkpakken

Eerst wordt er een zogenaamde nul-meting gedaan. Er wordt onderzocht wat er nu in de grijze containers van de Nij Beetsters zit. In oktober wordt een voorlichtingscampagne gestart over het voorsorteren en scheiden van afval. Waar kun je wat het beste en voordeligste kwijt. Ook melk en sappakken worden vanaf dat moment apart ingezameld.

Twee kanten

scheiden2Als de actie enige tijd loopt, wordt opnieuw onderzocht wat er in de Beetster containers zit. Als dan blijkt dat er inderdaad veel minder oneigenlijke zaken in de containers zit, kan dit worden vertaald in minder kosten voor Omrin. Beter scheiden bij de bron, maakt het afval voor Omrin gemakkelijker en voordeliger te verwerken. Ook dat levert dus geld op. Het unieke van de proef is dat dit voordeel voor een groot deel weer naar het dorp terug gaat. Daar mag het dorp iets leuks mee doen.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.