LET OP! Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied ter inzage

buitengebiedHet ‘ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Gemeente Opsterland’ ligt samen met het bijbehorende ontwerpmilieueffectrapport (plan-MER) ter inzage tot en met maandag 16 december 2013. Tot die datum kan er worden gereageerd en kunnen er zienswijzen worden ingediend bij de gemeente.

Het bestemmingsplan beslaat het gehele buitengebied van de gemeente Opsterland, met uitzondering van de dorpskernen en de bedrijfsterreinen.

Het plangebied van het provinciaal inpassingsplan ‘N381’ (opwaardering van de N381 Drachten – Drentse grens) is niet in het plan opgenomen. In tegenstelling tot het voorontwerp is in het ontwerp nu wel de nieuwe rondweg van Gorredijk meegenomen.

Opgelet 

Het nieuwe bestemmingsplan is belangrijk voor alle mensen die in het buitengebied van Opsterland wonen, dus opgelet! Het bestemmingsplan buitengebied legt op de eerste plaats de bestaande situatie vast. Dat betreft het gebruik van gronden en de bebouwing. Het gaat bijvoorbeeld om de gebiedsfuncties landbouw, natuur, bos, landschap en recreatie. Het zijn ook de functies wonen, bedrijven, wegen , water, etcetera. Naast het vastleggen van de bestaande situatie, regelt het bestemmingsplan  de ruimte voor ontwikkelingen en veranderingen.

Doelmatig

In het algemeen is er naar gestreefd een sober en doelmatig plan te maken dat ruimte geeft voor ontwikkelingen en veranderingen. Het regelt niet meer dan nodig is. In wat het plan regelt is het flexibel en werkbaar. Wel zullen ontwikkelingen en veranderingen steeds worden beoordeeld op de gevolgen voor de omgeving. Naar aanleiding van de inspraak, het overleg met instanties maar ook ambtshalve zijn diverse wijzigingen aangebracht in het ontwerpbestemmingsplan ten opzichte van het voorontwerp dat in de zomer van 2011 ter inzage heeft gelegen.

Milieueffecten

Als onderbouwing van het nieuwe bestemmingsplan is een ontwerp-milieueffect- rapport (planMER) opgesteld. Hierin zijn de milieueffecten van het ontwerpbestemmingsplan onderzocht en beoordeeld. De resultaten van dit onderzoek maken dan ook onderdeel uit van de onderbouwing van het bestemmingsplan. Dit ontwerprapport planMER ligt tegelijkertijd het ontwerp van het bestemmingsplan Buitengebied ter inzage.

Waar kunt u het plan bekijken?

Het ontwerp bestemmingsplan en de PlanMER liggen voor iedereen ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis in Beetsterzwaag en bij de bibliotheken in Gorredijk en Ureterp. U kunt het ontwerpbestemmingsplan ook inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0086.BPBuitengebied-0201.

Reacties

Iedereen kan van 4 november 2013 tot en met 16 december 2013 via een brief of mondeling een zienswijze geven over het ontwerp bestemmingsplan en/of het ontwerp van het plan-MER. Een brief kunt u sturen naar de gemeenteraad van Opsterland, onder vermelding van zienswijze bestemmings- plan Buitengebied (en/of plan-MER Buitengebied), Postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag. In de zienswijze dient u aan te geven over welk onderdeel of welke onderdelen van het ontwerpplan of het plan-MER uw zienswijze gaat. Het indienen van zienswijzen via e-mail is niet mogelijk. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren voor het maken van een afspraak contact opnemen met het secretariaat Ruimtelijke Plannen, telefoon (0512) 386 340.

Bestemmingsplan inzien met gemeentelijke viewer

U kunt het ontwerpbestemmingsplan ook met onze eigen viewer bekijken. Dit kunt u doen door op de volgende link te klikken: http://ruimtelijkeplannen.opsterland.nl/. Indien u vervolgens op adres gaat zoeken is het goed om te weten dat in eerste instantie het geldende plan zal worden getoond, te weten: de Beheersverordening Buitengebied van 3 juni 2013. Raadpleging van het ontwerpplan vergt een extra handeling, te weten het aanklikken van het roodomrande vlak, waarin wordt aangegeven dat er een plan voor het perceel in procedure is, boven de afbeelding.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.