Hûs en Hiem halveert noodgedwongen en verkoopt pand

Pand te koop
Pand te koop

Hûs en Hiem gaat fors inkrimpen. Het aantal medewerkers halveert, van 12 naar 6. Het pand van de provinciale welstandscommissie aan de Johan Willem Frisostraat gaat in de verkoop.                                                                                    Mede door de crisis wordt er minder gebouwd en worden als gevolg daarvan minder adviezen ingewonnen door gemeenten. In drie jaar tijd zag Hûs en Hiem het aantal adviesaanvragen met de helft verminderen tot 4000. In 1999 waren dat er nog 11.000 per jaar.

Al eerder werd bekend dat Hûs en Hiem met verlies draait en dat de gemeenten voor de kosten daarvan op moeten draaien. De gemeente Opsterland onderzoekt op verzoek van Opsterlands Belang de mogelijkheden om afscheid te nemen van de provinciale welstandscommissie.

ZZP-ers

Hûs en Hiem wil met zzp-ers gaan werken Daardoor kan de welstandscommissie beter aansluiten op de vraag in de markt.

Bij gemeente intrekken

De welstandscommissie wil intrekken bij een gemeente. In welk gemeentehuis, is nog niet duidelijk.

Stoppen met Hûs en Hiem

Wat Opsterlands Belang betreft stopt de gemeente met de welstandscommissie Hûs en Hiem. Een eigen overzichtelijke commissie samen met de Stellingwerven is wenselijker, zo is de partij van mening. Voor eerder nieuws kijk ook op afscheid-nemen-van-hus-en-hiem en opsterland-onderzoekt-breuk-met-hus-en-hiem

 

Dit bericht heeft 4 reacties.

  1. Frans van der Werff

    Als Opsterlands Belang zich wat beter in de materie zou verdiepen, konden ze weten dat hûs en hiem de welstandscommissie van Opsterland is. Elke 14 dagen vergadert de lokale commissie in Beetsterzwaag. De adviseurs van hûs en hiem kennen de plaatsen (met hun geschiedenis) in Opsterland waaraschijnlijk beter dan de doorsnee inwoner van Opsterland. De vergaderingen op het gemeentehuis zijn openbaar. Is iemand van Opsterlands Belang daar al eens wezen kijken?

  2. sikkemarinus

    Hûs en Hiem adviseert gemeenten op aanvraag bij welstandszaken. Ik geloof niet dat de artikelen op deze site het tegendeel beweren.

    En ja, er zijn verschillende mensen van Opsterlands Belang wel eens aanwezig geweest bij een welstandsbeoordeling in het gemeentehuis van Opsterland. Het ontgaat me overigens waarom die vraag gesteld wordt, Ik was trouwens zelf ook enkele malen bij zo’n zitting aanwezig.

    En ja, Opsterlands Belang wil graag dat er alternatieven worden gezocht voor de welstandsbeoordeling. Als die er zijn, kan de gemeenteraad een keuze maken.. .

  3. Frans van der Werff

    Zoek eerst eens uit waar die aversie tegen hûs en hiem vandaan komt. Het enige argument dat ik lees is dat een eigen ‘overzichtelijke’ commissie ‘wenselijker’ is. Op zijn minst een boterzacht argument… Al eens gekeken naar onafhankelijkheid, objectiviteit, deskundigheid, organisatie (openbaarheid), en zeker ook financiering van een eigen commissie, om maar eens wat te noemen? Ter info nog dit: http://www.ruimtelijkekwaliteit.nl/upload/images/publicaties/Persbericht_klanttevredenheid_aug_2010.pdf

    1. sikkemarinus

      Lees de artikelen op deze site eens en ontdek dat er geen aversie is, maar dat er wel argumenten zijn om alternatieven voor Hûs en Hiem te onderzoeken. De punten waar we naar zouden moeten kijken volgens U, worden uiteraard meegewogen in het onderzoek dat ingang is gezet. Ik zou niet weten wat er tegen zo’n onderzoek kan zijn. Als de resultaten van het onderzoek er zijn, beslissen de gemeenteraad. De toon van uw reacties suggereert dat raadsleden er te weinig vanaf weten en dat ze maar wat doen. Ik hoop duidelijk te hebben gemaakt dat U er wat dit betreft naast zit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.