Werkloos? ‘Ga uit van wat iemand wél kan’

3465871_1_orgOpsterland is een heel sociale gemeente. ‘Mensen mogen blij zijn dat ze in Opsterland wonen’, werd er door menig raadslid gezegd in de raad. Wat er verandert is dat we voortaan uitgaan van wat iemand wél kan in plaats van wat iemand niet meer kan wanneer iemand door omstandigheden werkloos wordt. Er zal maatwerk worden geleverd. Mensen zullen worden geholpen maar soms ook financieel gestimuleerd worden om weer aan ’t werk te komen.

Dat laatste is nieuw en daar moest de PvdA nog even flink aan wennen. In het verleden ging iemand die vanuit de sociale dienst aan ’t werk ging, er vaak in inkomen op achteruit. Met dit voorstel wordt dat eerlijker en wordt er gepoogd ervoor te zorgen gaat iemand die aan het werk gaat, er niet meer op achteruit gaat. (Armoedeval)

De PvdA had wijzigingen op het voorstel klaarliggen. Echter de wijzigingen werden al voor het debat ingetrokken na een sterk betoog van Sikke Marinus van Opsterlands Belang en Tineke Jagersma van ’t CDA. Ook een ander voorstel van de PvdA wist de raad niet te overtuigen. Dat is ook niet verwonderlijk want de PvdA had immers maanden eerder al ingestemd met het nieuwe beleid van coalitie partijen Opsterlands Belang, CDA, D66 en CU (en vanavond ging het slechts om de uitvoering van wat er was besloten).

Wat is er veranderd?

Ooit kregen mensen zonder of een zeer laag inkomen ‘soos’ volgens de Algemene Bijstandswet sinds 1965 of WW. Daarna kwam er de Wet Werk en Bijstand (WWB) in 2004 en nu slechts 10 jaar later is daar de nieuwe Participatie Wet, de Inkomensvoorziening voor Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers (IOAW) en de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ).

Zie voor meer informatie:

Participatiewet

Informatie over werk en inkomen van de gemeente Opsterland

 

About the author: admin

Vrijwiliger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.