Spectaculaire resultaten Omrin bij scheiding van kunststof op Ecopark De Wierde

omrinIn 2013 heeft Omrin via haar nascheidingsinstallatie op Ecopark De Wierde in Oudehaske ruim 13.500 ton kunststof verpakkingsafval uit het huishoudelijk restafval gehaald. Dat is 40,3 kg per huishouden.

In 2012 was de hoeveelheid kunststof verpakkingsafval via deze installatie nog 8.950 ton. Per huishouden was dat toen 26,8 kilogram.

Naar verwachting zullen de gemeenten waar het plastic gescheiden van de rest van het afval wordt ingezameld, over 2013 gemiddeld uitkomen op ongeveer 20 kg per aansluiting. Dat is dus slechts de helft van de score bij Omrin. Voor 2014 verwacht Omrin een hoeveelheid aan kunststof verpakkingsafval van meer dan 41,0 kg per huishouden.

Optimaliseren installatie

De spectaculaire groei van de hoeveelheid nagescheiden kunststoffen is het ecoparkresultaat van optimaliseringen in de scheidingsinstallatie van Omrin. De scheidingsinstallatie is in 2013 voorzien van nieuwe apparatuur die door middel van infraroodtechnieken kunststof verpakkings-materiaal detecteert en deze vervolgens door middel van lucht uit de restafvalstroom blaast.

Twee stromen

Bij Omrin worden twee kunststofstromen nagescheiden: een mix aan kunststoffen (voornamelijk bestaande uit flessen en flacons) en een foliestroom. De nagescheiden mix aan kunststoffen wordt elders gesorteerd in vijf her te gebruiken kunststofstromen. De foliestroom die door Omrin geproduceerd wordt, voldoet al aan de strenge hergebruiksnormen en wordt direct afgezet in de kunststofverwerkende industrie. De nagescheiden kunststoffen worden hergebruikt in verschillende nieuwe producten zoals tuinmeubilair, kratten, speelgoed en fleece-producten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.