Proceskosten WOZ aan banden

Er wordt flink verdiend aan het recht op proceskosten. No cure, no pay-bureaus proberen op allerlei manieren de aandacht van de huizenbezitters te trekken.
Er wordt flink verdiend aan het recht op proceskosten. No cure, no pay-bureaus proberen op allerlei manieren de aandacht van de huizenbezitters te trekken.

De proceskostenvergoeding bij bezwaar tegen de WOZ-waarde wordt aan banden gelegd. Alleen bij grote verschillen tussen gemeenten en bezwaarmakers blijft de vergoeding in stand.

Als de WOZ- waarde na bezwaar slechts binnen bepaalde marges wordt bijgesteld, wil staatssecretaris Frans Weekers schrappen. Minister Ivo van Opstelten wil het besluit proceskosten WOZ-zaken aanpassen

De beperking wordt ondermeer ingevoerd, omdat no cure, no pay-bureau’s steeds actiever worden. Dergelijke bureaus handelen namens de woningbezitters en strijken de proceskosten op.

Kleine verschillen

Ook bij geringe verschillen tussen de aanvankelijke en de uiteindelijk door de rechter vastgestelde waarde, moet de gemeente nu proceskosten betalen. Daar wordt nu een einde aan gemaakt. De Vereniging van Nederlandse gemeenten roept al langer dat de regels moeten worden aangepast.

Beter overleg

Ook nu al zoeken gemeenten steeds vaker informeel contact met de bezwaarmaker tegen de WOZ-beschikking, om het verschil op te lossen. Wanneer kleine waardeveranderingen niet meer leiden tot proceskostenvergoeding, zal er een beter overleg tussen gemeenten en woningbezitters ontstaan, zo is de verwachting.

Grote verliezers

Grote verliezers bij aanpassing van de proceskosten, zijn de no cure, no pay-bureau’s. In 2013 heeft 3 % van de belanghebbenden bezwaar gemaakt. Naar verwachting zal dit percentage flink dalen als de beleidsregels zijn aangepast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.