Nieuwjaarstoespraak burgemeester: ´Richt je op de inhoud, niet op de persoon!´

Francisca Ravestein 2In de grote ontvangsthal van het gemeentehuis in Beetsterzwaag werd gisteren (8 januari) een druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Opsterland gehouden.

 

Mensen uit Opsterland uit alle geledingen van de samenleving benutten de bijeenkomst om elkaar een gelukkig 2014 toe te wensen en uiteraard om te netwerken.

In haar nieuwjaarstoespraak liet burgemeester Fransisca Ravesteijn de komende raadsverkiezingen niet onberoerd. Zonder raadsleden bij naam te noemen, liet ze merken niet erg blij te zijn met recente ontwikkelingen waarbij hard op de man werd gespeeld.

Op de man

Zoals bekend meenden sommige raadsleden Hans de Jong van Opsterlands Belang te moeten beschuldigen van grondgebruik dat niet spoorde met de regels en van belangenverstrengeling. Er werd hard op de persoon gespeeld. Van onjuist grondgebruik is al lang geen sprake meer en de beschuldiging van belangenverstrengeling konden Rein Suurd en Leo Andringa niet hard maken.

Inhoud

In haar toespraak riep ze alle partijen op om de campagne te richten op inhoud en niet op personen. ‘Het is mijn stellige overtuiging dat de kiezer daar ook niet van houdt. Het is natuurlijk prima als er verschillende politieke opvattingen zijn en het is ook prima als er stevige debatten over die standpunten gevoerd worden.´

De toespraak

Hieronder geven we de toespraak onverkort weer.

“Allereerst wil ik u namens het gemeentebestuur van Opsterland welkom heten en u veel geluk en gezondheid wensen voor dit nieuwe jaar. Goed dat u ook nu weer in grote getale hier aanwezig bent.

De jaarwisseling is zonder noemenswaardige incidenten verlopen in onze gemeente, mede dankzij de goede samenwerking met alle partners: politie, brandweer, gemeente, horeca en de bewoners zelf. De schade was dit jaar ook lager dan ooit (slechts enkele verkeersborden). Dank aan al diegenen die hebben gewerkt in de oudejaarsnacht en eraan hebben bijgedragen dat het goed gegaan is.

Wel werden we afgelopen maandag opgeschrikt door een busongeluk bij Nij Beets. Gelukkig zijn alle gewonden inmiddels weer thuis. Vanaf deze plek wens ik hen veel sterkte. Het lijkt dan wel mee te vallen maar ik kan me voorstellen dat iedereen wel erg geschrokken is.

Graag wil ik met u kort stilstaan bij het afgelopen jaar, een jaar waarin veel gebeurd is:

Trieste gebeurtenissen zoals drie verkeersdoden uit onze gemeente en ook een slachtoffertje van het noodweer in augustus. En in oktober was er weer een hevige storm die onze gemeente trof en ook letterlijk dit gebouw, met gelukkig alleen materiële schade. Ook toen hebben onze mensen van de buitendienst samen met de brandweer heel veel extra werk verzet.

In de lokale politiek waren er ook soms stormachtige zaken: zo is er een raadslid uit de gemeenteraad opgestapt en ook onderwerpen als het Polderhoofdkanaal en De Skâns blijven de gemoederen bezighouden.

Er zijn een aantal heel belangrijke besluiten genomen, zoals het project Gorredijk Centrum-Oost waar nu ook al daadwerkelijk is begonnen met de werkzaamheden die het winkelgebied van Gorredijk zullen versterken. Ook het project Dúnsân Bakkeveen is gestart, met als doel om toerisme en leefbaarheid te bevorderen.

De verkoop van snippergroen is gestart in Beetsterzwaag en is een groot succes. Er blijkt veel animo voor te zijn. En na een geslaagde pilot in drie dorpen wordt er begonnen met de invoering van dorpsbudgetten, zodat de plaatselijke belangen zelf de mogelijkheid krijgen om uitgaven te doen ten behoeve van hun dorp.

Ook de bestuurlijke visie Romte en Ferskaat is geactualiseerd. In de vorige versie uit 2008 stond nog dat we de samenwerking met de Stellingwerven gingen onderzoeken. Nu zijn er al duidelijke stappen gezet en we betrekken bij deze samenwerking ook de buurgemeenten Smallingerland en Heerenveen, zodat we samen een sterke regio Zuidoost Fryslân vormen.

We hebben afscheid genomen van onze gemeentelijke brandweer in de overtuiging dat de vrijwilligers en beroepskrachten op dezelfde wijze en met evenveel inzet hun werk zullen blijven doen voor onze inwoners.

Het afgelopen jaar werden er acht inwoners koninklijk onderscheiden en vanaf december mag Rinsma Fashion in Gorredijk zich hofleverancier noemen. Een grote eer voor dit familiebedrijf dat het afgelopen jaar 125 jaar bestond. Het is het eerste bedrijf in onze gemeente met het predicaat hofleverancier.

Trots zijn we ook op het skûtsje It Swarte Wief uit Tijnje, dat met een nieuw schip ook meteen maar weer kampioen werd in de C-klasse, complimenten aan Jaap Hofstee en zijn bemanning! En ook trots op Lieuwe Westra eveneens uit Tijnje die zijn Nederlandse titel tijdrijden prolongeerde en Alyda Norbruis die twee nationale titels binnenhaalde bij het aangepast wielrennen. En laten we Jannick de Jong uit Gorredijk niet vergeten die Europees kampioen grasbaan, Wereldkampioen Langbaan voor Landenteams en Nederlands Kampioen Specials Senioren werd. We hebben het hier over motorsport.

De brassband Spijkerpakkenband uit Bakkeveen onder leiding van Erik Janssen won goud tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, een geweldige prestatie.

2013 was ook het jaar van de troonswisseling en alle festiviteiten daaromheen, de Oranje Linde, de Koningsspelen, de oranje strikken voor het grote ontbijt van alle kinderen in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag en niet te vergeten, de portretwedstrijd, gewonnen door Matthias Noordhuis.

De rondweg Gorredijk – de Hans de Jongwei – is na vele jaren feestelijk geopend door mevrouw De Jong, de weduwe van de weerman.

Het jaar 2014 wordt in vele opzichten een spannend jaar. Ik kan nu echt met zekerheid zeggen dat er dit jaar duidelijkheid komt over het polderhoofdkanaal. De decentralisaties van het Rijk naar gemeenten moeten verder worden voorbereid en er zijn natuurlijk verkiezingen, helaas nog met potlood, voor zowel de gemeenteraad als Europa.

Op 19 maart a.s. zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik roep alle partijen op om de campagne te richten op inhoud en niet op personen. Het is mijn stellige overtuiging dat de kiezer daar ook niet van houdt. Het is natuurlijk prima als er verschillende politieke opvattingen zijn en het is ook prima als er stevige debatten over die standpunten gevoerd worden.

Tot slot roep ik u allen op om te gaan stemmen. Maak gebruik van uw democratisch recht en benut de invloed die u hiermee kunt hebben op de samenstelling van uw gemeenteraad.

Ik wil het voor nu hierbij laten en wil nu graag met u het glas heffen op het nieuwe jaar”.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.