Lokale kranten laten steeds meer gaten vallen, kwaliteit in geding

Lokaal nieuws is belangrijk voor de inwoners van de gemeente. De kwaliteit van het nieuws moet echter wel gewaarborgd zijn.
Lokaal nieuws is belangrijk voor de inwoners van de gemeente. De kwaliteit van het nieuws moet echter wel gewaarborgd zijn.

De journalistiek laat het steeds meer afweten bij het volgen van de lokale politiek. Slechts 1 op de 6 artikelen in lokale media gaat nog over ‘lokaal beleid’. Tweederde daarvan betreft korte eenvoudige berichten, het laaghangende fruit. De stukjes die bij ‘journalisten als gebraden duif de bek invliegen’.

Dit zijn enkele uitkomsten van een landelijk onderzoek in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers . De zorgen over de ‘stand van de lokale journalistiek’ bestaan al vele jaren. Het is voor het eerst dat nu een meting is gedaan. De onderzoekers keken naar de berichtgeving in tachtig gemeenten.

Ook in Fryslân heeft de lokale nieuwsgaring flinke veren moeten laten. Minder redacteuren moeten steeds meer werk doen en dat vertaalt zich in de kwaliteit van de nieuwsgaring. Redacties van lokale kranten als De Woudklank zitten al lang niet meer in eigen gemeente. Daardoor verliezen dit soort kranten een deel van de binding met de gemeente en raken ze letterlijk het zicht op het nieuws kwijt. Uitleg, duiding, historisch besef, inzicht bieden, het ontbreekt meer en meer.

Vinger aan de pols

Als nieuws opppervlakkig en onvolledig is, welke bril moet je dan opzetten?
Als nieuws opppervlakkig en onvolledig is, welke bril moet je dan opzetten?

Doordat lokale kranten in toenemende mate kiezen voor oppervlakkig nieuws, wordt ook het waarheidsgehalte van de berichtgeving soms dubieus. Hoor en wederhoor, laat staan eigen onderzoek, wordt (door tijdsgebrek) vaak niet meer toegepast. In Culemborg, Grou, Opsterland en 199 andere gemeenten proberen  online-kranten de gaten in de nieuwsgaring te vullen. Vaak zijn oud-journalisten de motors achter deze sites, omdat ze vinden dat toch iemand de vinger aan de pols moet houden.

Lokale lezer wil op de hoogte blijven

Uit het onderzoek van de Stimuleringsfonds voor de Pers blijkt dat de gemiddelde lokale lezer juist op prettige leesbare en compacte wijze graag wil lezen over wat zich rond het gemeentehuis afspeelt. Sensatie, politieberichtjes en ‘nice-to-know’ is minder populair dan op redacties veelal wordt gedacht.

Belicht vanuit meerdere invalshoeken

Het gaat daarbij niet zo zeer om artikelen over het ‘politieke spel’, maar men wil wel lezen over ‘wat betekent een en ander voor ons’. Het hoeft en kan niet objectief te zijn, maar wel betrouwbaar en belicht vanuit diverse invalshoeken.

Nieuwssite Opsterlands Belang

Met deze relatief eenvoudige site probeert de redactie van Opsterlands Belang niet alleen een aanvulling te geven op het politieke nieuws, maar ook een zo compleet mogelijk beeld te scheppen. Het is en blijft het de nieuwssite van Opsterlands Belang en dat karakter wordt uiteraard niet verloochend.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Kees

    Afgelopen maandag was het spookraadslid Suurd (stopt meer tijd in de krant dan in commissievergaderingen want daar is die bijna nooit) er weer niet…

    Toch werd ie 2x prominent met dikke letters met zijn mening genoemd in een artikel dat verslag legde over die vergadering en dat terwijl ie er helemaal niet bij was! Ook leuk dat Suurd en Andringa vorige week in een pagina groot artikel hun mening over de gemeenteraad van Opsterland mochten geven, terwijl 21 andere raadsleden daar heel anders over denken…goed gedaan Woudklank, journalistiek vanuit het gezichtspunt ‘1 spookrijder? Ik zie er wel honderd!’…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.