Huizen bouw blijft fors achter in Zuidoost-Fryslân

stagnerende woningbouwVan de woningen die er volgens de woningbouwafspraken met de provincie in Zuidoost-Fryslân de voorbije vijf jaar gerealiseerd hadden moeten zijn, is voor amper twee derde aan voldaan, zo meldt het Friesch Dagblad van vandaag.

Netto zijn er in de gemeenten Smallingerland, Heerenveen, Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf 388 huizen bijgekomen. Dat hadden er 631 moeten zijn.

Dat staat in een concept-rapport over regionale woonafspraken voor de komende zeven jaar. Oorzaak voor het achterblijven van uitbreiding van de woningvoorraad is de langdurige crisis. Er zijn regionaal wel verschillen, in Smallingerland en Opsterland is de woningvoorraad relatief meer toegenomen.

Woningbouwafspraken opgerekt

De colleges van burgemeester en wethouders van de vijf gemeenten zijn het er onlangs over eens geworden de woningbouwafspraken met vijf jaar te rekken, de einddatum wordt verlegd van 2015 naar 2020.

Energiezuiniger
De doelstellingen worden aangepast. Er zal meer gericht worden op het verbeteren van bestaande huizen. Ook die van particuliere woningeigenaren moeten energiezuiniger gemaakt worden.

Kleine huishoudens
Verder zal er meer gelet worden op veranderende vraag. De trend is dat ouderen langer zelfstandig willen blijven wonen. Dit is ook de enige categorie waarvan de komende jaren nog groei valt te verwachten in de zuidoosthoek. Gemeenten zullen daarom meer bouwen voor kleine huishoudens.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.