Wie zijn de grootste handophouders van Nederland?

VVDWie zijn de grootste handophouders van Nederland. Volkskrantredacteur  Maarten Keulemans deed onderzoek. Op de markt stopte een verkiezingsmeisje hem een folder toe. ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’, stond daar in strijdbare letters. Alsof hand op houden een beroep kan zijn….

En de VVD maar tekeergaan. ‘Je hebt hier niets te zoeken als je alleen je hand ophoudt’, las Keulemans in het verkiezingsprogramma van de partij die overigens dit jaar nog fors bezuinigde op het budget voor de re-integratie van herintreders..

Keulemans zocht de cijfers er maar eens bij. En wat blijkt: de grootste groep handophouders zijn niet de werklozen, arbeidsongeschikten, kunstenaars of handophoudenbijstandstrekkers – maar, het zat erin, de AOW’ers. Maar krijgen ze ook het meeste? Nee!

Rijke handophouders

Hoe zit het eigenlijk met de rijke handophouders? De huizenbezitters, die ieder jaar weer de hand ophouden voor een teruggaaf van hun erfpacht, opstal, financieringskosten en hypotheekrente?
Deze vorm van hand ophouden wordt door 3,5 miljoen huishoudens gebezigd. Ruim driemaal zoveel als alle bijstandsklanten, ww’ers, kunstenaars, wajongers, arbeidsongeschikten en andere handophouders bij elkaar. In verkiezingstijd is dat een ongemak dat steeds weer oprispt, en ik heb zelf ook een koopwoning, maar toch is het leuk om ook die cijfers eens bij elkaar te zetten.

Huizenbezitters zijn kampioen

handuitgavenKampioen hand ophouden zijn met vlag en wimpel de huizenbezitters. Samen krijgen ze méér overheidsgeld dan alle arbeidsongeschikten bij elkaar, en meer geld ook dan alle handophouders uit de ww, bijstand en sociale werkplaatsen opgeteld. Ze trekken driemaal meer steun dan alle bijstandstrekkers van het land.

Hoe rijker, hoe meer
Dat is niet alles, want de huizenaftrek is ook nog eens berucht scheef verdeeld – de rijkste mensen profiteren er veel meer van dan de minder rijken. Let op: de 10 procent hoogste inkomens krijgen tezamen ongeveer evenveel geld aan hypotheekrenteaftrek als álle bijstandstrekkers bij elkaar!
Dat is nog eens je hand ophouden. Zou zo’n VVD-campagnemeisje eigenlijk wel weten dat de typische handophouder in ons land niet de shag rokende Koos Werkeloos op zijn versleten bankstel is, maar de gepensioneerde VVD-stemmer in zijn verbouwde boerderij?

Het volledige artikel van Maarten Keulemans is te vinden op volkskrant-kampioen-handophouder

1 reactie op “Wie zijn de grootste handophouders van Nederland?”

  1. Dit is een oude linkse ‘hoax’. Wat mist is de hoeveelheid belasting die die huizeneigenaren al wel betalen. Volgens dit grafiekje zou iemand die 100.000 euro belasting betaald en daar 30.000 van terug krijgt voor haar huis, minder belasting betalen (betaalt netto 80.000 euro) als iemand die geen belasting betaald (0) en een Sociale dienst uitkering krijgt van 10.000 euro (krijgt netto 10.000 euro.

    Dus een typische voorbeeld van een statistische leugen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.