Gemeente neemt maatregelen tegen misbruik van WOB

wobDe gemeente Opsterland maakt de drempel hoger voor mensen die complexe en soms onzinnige verzoeken om gemeentelijke informatie indienen.Dit om overbodig werk en de kans op dwangsommen te voorkomen

Het aantal WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid Bestuur) neemt snel toe in Opsterland. Vorig jaar kreeg Opsterland er elf, nu zit de gemeente al over de twintig.

Niet alleen zadelen de vragen naar informatie de ambtenaren op met stapels werk, als de gemeente niet tijdig antwoordt, kan de indiener een dwangsom eisen.

Gokken op foutjes

Juist dat laatste is volgens burgemeester Francisca Ravestein een belangrijke oorzaak van de stijging. Door ingewikkelde en uitgebreide vragen te stellen, hopen de indieners op een foutje van gemeentezijde. Fouten en/of te late antwoorden leveren immers geld op.

Alleen per post

Om misbruik van WOB tegen te gaan, volgt Opsterland het voorbeeld van een aantal andere Friese gemeenten door verzoeken per e-mail te weigeren. Er wordt alleen nog gereageerd op verzoeken per post.

2013 dwangsomvrij

Vorig jaar moest Opsterland enkele keren een dwangsom uit keren aan mensen die een WOBverzoek hadden gedaan. Inmiddels is de gemeente ingespeeld op het WOB-fenomeen. Dit jaar is de gemeente dwangsomvrij gebleven.

Meer informatie 

Burgemeester Ravestein informeerde de gemeenteraad over dit onderwerp naar aanleiding van vragen van Johan Sieswerda van Opsterlanders. Meer informatie over de WOB is te vinden bij gelukzoekers-bestoken-gemeenten, smallingerland-antwoordt-niet en Wat is er-mis met de wob

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.