De toekomst van ‘De Skâns’

25045564_image_big

Vanavond zat de raadszaal tjokvol met betrokken mensen die mee wilden spreken over de toekomst van De Skâns.

De keuze? Verbouw op de bestaande plek of nieuwbouw 200 meter verderop bij de BHS.

Enkele quotes:

Veenstra directeur Openbare Basisscholen Opsterland (Primo) heeft de opdracht gekregen om te zorgen dat Gorredijk : ‘De deuren van een nieuwe openbare school moet op 1 januari 2017 open, dus maak snel een keuze!’ 

Voorzitter vereniging ’t NUT uit Gorredijk : ‘Ook al is de lokatie bij de BHS maar een paar honderd meter verder, die afstand ervaren onze leden anders.’

Volgens de voorzitter van ’t Nut hebben ze nu 180 leden en is de gemiddelde leeftijd van de leden van ’t Nut 70-75 jaar. De voorzitter vertelde dat de leden verwachten bij sommige evenementen last te hebben van jeugd en dat om die reden samengaan van activiteiten voor jeugd en de activiteiten van ’t Nut niet samengaan. Dieko van der Harst van Opsterlands Belang en andere raadsleden van D66 en CU, reageerden daarop enigzins ontsteld omdat de toekomst juist een van ‘participeren’ is waar meerdere generaties elkaar ontmoeten en helpen. De scheiding tussen generaties is iets van het verleden. Juist door de vergrijzing en krimpt kan een leefbaar Opsterland gestimuleerd worden door  jong en oud elkaar bij minder verspreidde lokaties voor sport, onderwijs en cultuur te laten ontmoeten.

Sierd Moll sprak namens de gezamenlijke sportvereniging met 2000 leden: Zij pleiten duidelijk voor het samenbrengen van alle sportactiviteiten op een lokatie waardoor de activiteiten elkaar verstevigen. Hij noemde een hele trits aan redenen van meer veiligheid en meer gezelligheid tot meer vrijwilligers voor die concentratie. Door de concentratie van de buiten- en binnensport op Kortezwaag zou dat bereikt kunnen worden.

Het Opsterlands FNP raadslid was verhinderd en dus werd een voormalig FNP raadslid gestuurd die insprak namens de FNP. De FPN noemde ‘De Pleats’ in Burgum als een mogelijk voorbeeld van hoe een gerenoveerde Skâns eruit kan zien. Verder deed men ‘participatie’ een modetrend en vond de FPN de plannen maar vaag. Zij pleitten om de Skâns op te knappen. Gerrit Weening vond het maar een vreemde situatie dat nu een FPN lid een FPN raadslid in de wielen reed door hier van alles te zeggen voordat het besluit wordt genomen. Ook meldde Sikke Marinus dat het gerenoveerde MFC voorbeeld ‘De Pleats’ van de FNP inmiddels in de praktijk tot een restaurant is vervallen en dus niet zo succesvol is.

De heer Koning, directeur van De Skâns gaf aan dat een verbouwde Skâns 20 jaar meegaat en een nieuwe Skâns minimaal 40 jaar. Daarnaast gaf hij aan dat in een verbouwde Skâns de sport bij de Skâns moet blijven omdat anders de exploitatie niet rond kan komen. Door die redenen komt hij persoonlijk tot de keuze voor een nieuwe Skâns.

Opsterlands Belang wethouder Van Dijk sprak van ‘een politiek luxe probleem’. Dat je de keuze hebt nieuwbouw of verbouw is een mooi uitgangspunt, zei Van Dijk. Verschillende partijen vroegen om financiële helderheid. Bijvoorbeeld bij het Integraal Huisvestings Plan waarvan de pot over 10 jaar leeg is. Vragen over BTW teruggave waar de belastingdienst nog geen duidelijk geeft en het trap-op en trap-af systeem waarmee het budget van de nationale overheid varieert. Dat is de reden waarom het college ervoor kiest om pas een raadsvoorstel te doen wanneer zoveel mogelijk van die punten duidelijk zijn in September. Ook dan zullen er nog onzekerheden in het voorstel zitten, dat kan niet anders. Maar met dat voorstel zou de raad een besluit moeten kunnen nemen.

Het verschil in de twee varianten zit vooral in de ‘exploitatie’, met andere woorden: Kun je na nieuwbouw of verbouw de Skâns financieel draaiende houden zodat de deuren niet dicht gaan vanwege een faillissement? Volgens de wethouder lijkt nieuwbouw te leiden naar een financieel meer zekere toekomst voor De Skâns in Gorredijk.

Daarnaast gaf de Opsterlands Belang wethouder nog even een college in moderne gemeente financiën. ‘Grond is geen inkomstenbron meer maar een risico’. Dat is dan ook de reden dat de reserves vroeger flink gevuld zijn met winsten uit verkochte gronden, maar nu niet meer en dus bij nieuwbouw de grond onder de bestaande ‘Skâns’ niet meetelt in de businesscase.

Fractievoorzitter Dieko van der Harst gaf aan dat het voorstel vrij helder is en de gemeenteraad in 2013 al besloten heeft dat de sport naar Kortezwaag moet en De Skâns naar de BHS. Echter door de snel veranderde financiën wil  Opsterlands Belang eerst zekerheid wil hebben voordat er gebouwd kan worden.

Wordt dus vervolgd na de zomervakantie..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.