CPO’s, nieuwe kansen voor woningbouw in de dorpen!

cpo_waalwijk_start_bouw_dWe hebben al startersleningen in Opsterland, we doen een proef met erfpacht, maar echt goed gaat het niet met de starters op de woningmarkt.

De woningbouw in Opsterland stagneert, terwijl er wel vraag lijkt te zijn naar met name starterswoningen. Een aanzienlijke groep jongeren wil graag in eigen dorp blijven wonen, maar ziet daar geen kans toe.

Te weinig huurwoningen en banken die meer zekerheid vragen, dan de jongeren kunnen bieden, zijn daar debet aan. Ook sluit het woningaanbod in de dorpen vaak niet aan bij de financiële mogelijkheden van de kandidaat-kopers.

Heft in eigen handenCPO leeft

Wachten op acties van woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars lijkt weinig zinvol. Dorpen die wat willen, zullen het heft in eigen handen moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld met dorpscoöperaties en het Collectief_opdrachtgeverschap(CPO’s).

Cultuuromslag

Niet alleen voor de dorpen betekent dit een cultuuromslag, ook voor de gemeente. Gelukkig hoeven we het wiel niet meer zelf uit te vinden. Er zijn al plaatsen in Nederland waar coöperaties en CPO’s succesvol bezig zijn.

Zelf toekomst invullen

Opsterlands Belang wil graag haast maken met die cultuuromslag. Hoe langer er wordt gewacht, hoe meer kansen er worden gemist. We waren met zijn allen gewend dat de gemeente en andere organisaties het wel regelden. Tijden veranderen. Nu wordt het tijd dat dorpen zelf de toekomst gaan verkennen en invullen. De gemeente zal daarbij steun en toeverlaat moeten zijn.

Informatie 

Meer weten over CPO’s en dorpscoöperaties, kijk bijvoorbeeld op www.particulieropdrachtgeverschap.nl_Vlissingen , subsidieregeling-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-fryslanHoogste_punt_starterswoningen_CPO_bereikt

Voor dorpscoöperaties kijk onder andere bij de_kracht_van_kleine_dorpen

Dit artikel sluit aan bij het eerder op deze site gepubliceerde dubbele-vergrijzing-zet-leefbaarheid-op-de-tocht

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.