Zorgverzekeraars willen persoonlijke verzorging niet kwijt aan gemeenten

wmo6De zorgorganisaties willen niet dat de persoonlijke verzorging naar de gemeenten gaat. Dat stellen ze in een brief aan staatssecretaris Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) .De gemeenten willen juist wel dat de persoonlijke verzorging alsnog in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt ondergebracht.

De brief is woensdag gestuurd; de dag waarop gemeentekoepel VNG de onderhandelingen met Van Rijn over de decentralisatie zorg hebben hervat. Hiertoe besloten de VNG-leden afgelopen vrijdag. Het VNG-bestuur is door 99,4 procent van de leden op pad gestuurd om alsnog persoonlijke verzorging onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te krijgen. Van Rijn noch VNG wilden gisteren iets kwijt over de inhoud, aard en sfeer van het gesprek. Onduidelijk is daarmee of en wanneer het overleg wordt hervat.

Sociale wijkteams

De veertien organisaties uit het zorgveld herhalen in de brief dat verpleging en verzorging onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ze erkennen dat samenwerking met gemeenten via sociale wijkteams van groot belang is. ‘De wijkverpleegkundigen kunnen daarin een centrale rol vervullen. Wij zullen ons daarvoor inzetten’, aldus de briefschrijvers waaronder Zorgverzekeraars Nederland, de organisatie van zorgondernemers ActiZ, beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN en patiëntenfederatie NPCF. (bron Binnenlands Bestuur)

Gerelateerde berichten

gemeenten-weigeren-wmo-voorstellen-pvda-staatssecretaris-rijn

buik-pvda-staatssecretaris-zonder-verhoging-budget-wmo-gemeenten-geen-deal

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.