Zelfbedieningszuilen voor gemeentelijke uittreksels en formulieren in Opsterlandse supermarkten?

zuilTot nu moet iedereen naar het gemeentehuis voor bijvoorbeeld een uittreksel van de burgerlijk stand. In Opsterland is dat niet anders. In het Zuid Hollandse Reeuwijk brengt men de gemeentelijke service dichter bij de burger. Bij wijze van proef heeft de gemeente een zelfbedieningszuil geplaatst in de plaatselijke Jumbo. Voor een uitgestrekte plattelandsgemeente als Opsterland biedt dit ook perspectieven, zo vinden ze bij Opsterlands Belang

De  zelfbedieningszuil In Reeuwijk is de eerste die buiten het gemeentehuis is geplaatst. De zuil moet een laagdrempelige vorm van dienstverlening bieden. Mensen kunnen zich daarmee een tocht naar het gemeentehuis in Bodegraven uitsparen.

De zuil biedt mogelijkheden voor het doorgeven van een verhuizing, het opvragen van uittreksels burgerlijke stand/GBA, verklaring naamgebruik, verklaring geheimhouding, WMO-formulieren en het maken van een afspraak met Burgerzaken. In de toekomst volgens meer diensten, zoals de eigen verklaring en verkiezingsformulieren.

Mooie openingstijden
Bodegraven en Reeuwijk zijn gefuseerd. Als gevolg daarvan is het gemeentehuis in Reeuwijk is gesloten. Omdat nu iedereen in de voormalige twee gemeenten, naar het gemeentehuis in Bodegraven moet, probeert de gemeente de dienstverlening dichter naar de mensen te brengen. De zelfbedieningszuil in Reeuwijk is het eerste resultaat van dat streven.

Supermarkt

Er is in Reeuwijk bewust gekozen voor een supermarkt, vanwege de ruime openingstijden. De Jumbo-filiaalhouder in Reeuwijk bleek enthousiast en de medewerkers zijn geïnstrueerd om de printer in de zuil zonodig van nieuw papier te voorzien.

Identiteitsbewijs en camera
Wie bijvoorbeeld een uittreksel uit de GBA wil, identificeert zich door een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs) door de ingebouwde scanner te halen. Een camera controleert of de gezichtskenmerken van de gebruiker bij het identiteitsbewijs horen. Daarna kan de gewenste handeling voltooid worden. Er is bewust niet voor DigiD gekozen, omdat die identificatievorm een drempel opwerpt. Morgen, 11 oktober opent wethouder Jan-Christiaan Goudbeek de zuil.

Opsterland

Opsterlands Belang wil de ontwikkelingen in Reeuwijk op de voet volgen. “In een uitgestrekte gemeente als Opsterland, maar ook in de beide Stellingwerven, zouden we hiermee de gemeentelijke dienstverlening een stuk kunnen verbeteren,’zegt fractievoorzitter Sikke Marinus. ‘Ik hoop dat we daar als drie gemeenten in kunnen samenwerken. Maar laten we niet juichen voordat de beer geschoten is. We wachten eerst de resultaten in Reeuwijk af.’  Voor meer informatie over de proef in Reeuwijk, klik op burgerzaken-zuil-in-reeuwijkse-supermarkt

Dit bericht heeft 3 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.