Willemijn Bruining stelt vragen over Gazprom

De inval van Rusland in Oekraïne heeft grote gevolgen. Niet alleen op humanitair gebied maar ook economisch aangezien de gastoevoer
vanuit Rusland naar Europa, en dus ook Nederland, ‘onder druk komt te staan’. Ruim honderd Nederlandse gemeenten krijgen hun gas van het Russische staatsbedrijf Gazprom. En ruim de helft van de 21 waterschappen in Nederland halen hun gas daar ook vandaan. Er gaat een petitie rond die gemeenten op roept om te stoppen hun gas uit Rusland te halen.

Verzoekt het college de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Betrekt de gemeente Opsterland gas bij Gazprom en zijn er contracten met deze Russische leverancier?
  2. Hebben lokale energie coöperaties in onze dorpen banden met Gazprom? Bijvoorbeeld omdat ze voor de goedkoopste aanbieder kiezen? Zo ja, zouden deze contracten opgezegd kunnen worden bij wijze van sanctie?
  3. Wat heeft de gemeente Opsterland te bieden aan ondersteuning voor de eigen bevolking nu de energielasten heel sterk stijgen?
  4. Wat heeft Opsterland te bieden aan ondersteuning voor de bevolking van Oekraïne? Te denken valt aan opvang van vluchtelingen in onze gemeente, en/of materie hulp zoals goederen, medische hulp en levensmiddelen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.