Reclamebelasting op verzoek van ondernemers

Hans de JongIs de reclamebelasting in Gorredijk een idee van de gemeente Opsterland? Nee, absoluut niet. De reclamebelasting komt uit de kokers van de vier Gorredijkster ondernemersclubs; OKO (Ondernemerskring Opsterland), de WHI (Winkeliersvereniging), CCG (Commerciële Club Gorredijk) en Stibego (Stichting bedrijven Gorredijk). Zij verzochten gezamenlijk aan de gemeente om deze belasting te innen.

Waarom willen ze dat? De inkomsten die via de belasting binnen komen, gaan (minus de inningskosten) naar het Ondernemersfonds Gorredijk van de vier ondernemersclubs, die daaruit promotie activiteiten voor Gorredijk willen betalen waaronder het feest rondom de sinterklaasintocht. In het verleden wilden en konden bijvoorbeeld sommige grotere winkelketens niet meebetalen. Met een reclamebelasting betalen nu wél alle ondernemers mee. Met meer activiteiten komen meer mensen naar Gorredijk, waar alle bedrijven voordeel van hebben. Samen sta je sterker!

Alle ondernemers zijn geïnformeerd door de vier ondernemersclubs en in de media is er de nodige aandacht voor geweest. Toch wordt ondergetekende als raadslid vaak aangesproken op deze nieuwe belasting door ondernemers die er niets van willen weten en de hakken in ’t zand zetten.

Kennelijk is het deze ondernemers ontgaan dat de reclamebelasting al sinds november vorig jaar een feit is. Voor het bezwaar tegen deze belasting moeten zij bij de ondernemersclubs zijn. De gemeente heeft de ondernemersclubs immers slechts beloofd het innen van de ‘belasting’ te regelen. Eind 2018 komt er een evaluatie. Dan zullen we de reclamebelasting tegen het licht te houden.

Als ondernemer en raadslid maak ik me wel zorgen over het draagvlak en eensgezindheid bij de ondernemers. Het kan niet zo zijn dat het innen van de ‘belasting’ meer kost dan ie oplevert voor publiekstrekkende activiteiten in ’t mooie Gorredijk. Dus wil ik dat daar een oplossing voor gevonden wordt samen met de ondernemers(clubs) in Gorredijk.

Hans de Jong, Opsterlands Belang

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Kees Huisman

    Om reclamebelasting te kunnen heffen moet er een grondslag voor aanwezig zijn. Deze is door de gemeente als bevoegde instantie gecreëerd door een verordening hiervoor uit te vaardigen. Op basis van deze verordening wordt een voor bezwaar vatbare beschikking (heffingsaanslag) afgegeven. Hiertegen kun je dus bezwaar maken, maar dan wel bij de instantie die deze heffingsaanslag heeft opgelegd. Bij de gemeente en niet bij de ondernemersverenigingen zoals geschetst wordt.

    Een ondernemersvereniging heeft geen enkele bevoegdheid om de reclamebelasting te innen. Je kunt bij hen dan ook geen bezwaar aantekenen. Bij hen aangeven dat je het er niet mee eens bent is dan ook klinkklare nonsens.

    Zo is ook de melding dat alle ondernemers geïnformeerd zijn er één zonder verificatie vooraf. Het is nu wel duidelijk dat een groot aantal belanghebbende ondernemers, vooral de niet leden, niet door de WHI en OKO zijn benaderd.

    Als je dan op 5 september,zo’n 9 maanden later, nog met dit verhaal voor de dag komt, dan hoop ik dat dit niet representatief voor het bestuur van onze gemeente is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.