GOED NIEUWS: Proef geslaagd! Project volkstuinen voor minima wordt uitgebreid

Van links naar rechts Jeltsje Blokzijl. Thea van Cleeff, Zekiye Kesici- Oosterbrink, volkstuinvoorzitter Sietse Oosterbos en Henk en Daphne Louter.
Een deel van de succesvolle volkstuinders in Gorredijk. Van links naar rechts Jeltsje Blokzijl. Thea van Cleeff, Zekiye Kesici- Oosterbrink, volkstuinvoorzitter Sietse Oosterbos en Henk en Daphne Louter.

De minima in Opsterland kunnen ook in de komende jaren over een moestuin op de volkstuincomplexen beschikken. De gemeente draagt bij in de kosten voor huur, gereedschap en zaden. De proef die vorig jaar op verzoek van Opsterlands Belang in Gorredijk en Wijnjewoude werd uitgerold, blijkt een groot succes.

Aan de proef  namen 15 mensen met een bijstandsuitkering deel. Een viertal minimatuinders hield het niet vol. De overige 11 hebben een succesvol jaar achter de rug en willen graag door gaan. Al eerder wist deze site te melden dat de deelnemers enthousiast zijn. (klik ook op straalt-der-fanof-volkstuinproject-voor-minima-groot-succes )

Nu de proef blijkt geslaagd , wil de gemeente Opsterland het project uitbreiden. Men hoopt dat de volkstuinverenigingen in andere dorpen er ook aan mee willen werken. Op dorpstuinen, zoals die in Nij Beets in ontwikkeling is, zal het minimaproject ook mogelijk zijn.

Stimulans

De tuinders hebben niet alleen het voordeel dat ze een zomerlang verse groente kunnen eten, ook de het netwerk aan sociale contacten is enorm toegenomen. De minimatuinders zelf, ervaren het tuindersproject als een enorme stimulans.

Begeleiding

De gemeente stelt een bedrag van rond de €100,- per deelnemer beschikbaar aan de volkstuinverenigingen, waarvan de noodzakelijke zaken als gereedschap, zaden en huur betaald kunnen worden. De begeleiding van de nieuwbakken volkstuinders is in handen van de ervaren leden van de volkstuinverenigingen.

Overdracht

Niet alleen de deelnemers hebben de proef als succesvol ervaren. Ook de ervaren volkstuinders en de besturen van de verenigingen zijn enthousiast. De ervaren volkstuinders kunnen op deze wijze hun kennis overdragen en de nieuwelingen assisteren.

Opsterlands Belang

Al eerder vroeg Opsterlands Belang om uitbreiding van het project. Fractievoorzitter Sikke Marinus, die zelf ook een groentetuinder is, is tevreden met het resultaat; ‘We hadden op een succes gehoopt, maar het is nog veel beter verlopen dan we konden verwachten. Zelf groente kweken is een gezonde hobby en het levert ook nog wat op. Ik ben ook blij met al die volkstuinbestuurders, die zonder aarzelen hier energie in steken. Ik hoop dat het project ook in andere dorpen zo’n succes wordt.’

Informatie

Voor meer informatie klik ook op opsterlands-belang-wil-meer-volkstuinen-mensen-smalle-beurs en op www.stichtingclip.nl/volkstuin

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. martha douma

    ik ga naar Gorredijk verhuizen,ben minima en het lijkt me heel leuk in detuin mee te werken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.