PERSBERICHT: Opsterland kiest tóch voor verandering

De informateurs en Anko Postma en Marcel van Opzeeland hebben hun rapport over de formatie 2018-2022 aangeboden aan de gemeenteraad van Opsterland. Het rapport zal maandag 16 April worden besproken in de gemeenteraad van Opsterland.

 

Innovatie: Transparantie

Het Opsterlandse informatieproces kenmerkt zich door een bestuurlijke noviteit dat het gehele proces van (in)formatie wordt gadegeslagen en achteraf wordt verslagen door een onafhankelijke schrijver (Jan Arendz) zodat kiezers kunnen lezen/begrijpen hoe keuzes in een coalitieakkoord tot stand komen.

 

Innovatie: Iedere partij drie punten voor formatie

Niet alleen de formerende partijen bepalen de agenda van de formatie in Opsterland. Alle partijen hebben 3 punten aangeleverd waarvan de nieuwe coalitie alleen gemotiveerd kan afwijken. De 3 belangrijkste thema’s zijn geworden: Wonen, Duurzaamheid/Energie, Leefbaarheid/Dorpen.

 

Innovatie: Niet langer het alleenrecht van de grootsten

Het rapport van de informateurs heeft als basis niet wat enkele grootste partijen samen willen doen, maar heeft de mening van alle fracties in de gemeenteraad meegewogen naar aantal zetels in de gemeenteraad. Hierdoor krijgen ook kleinere partijen meer invloed op de formatie.

 

Verandering

Hoewel de coalitie 2014-2018 (Opsterlands Belang – CDA- ChristenUnie) evenveel zetels behaalde als de vorige periode en haar meerderheid behield, is toch de mening van de gehele gemeenteraad gewogen. Uit de gesprekken die de informateurs met alle partijen hebben gevoerd bleek duidelijke steun voor verandering; een nieuwe coalitie van Opsterlands Belang – PvdA – ChristenUnie.

De informateurs hebben Anne-Wil Lucas bereid gevonden de rol van externe formateur op zich te nemen. Mevrouw Lucas is in de periode 2008-2009 commissielid geweest voor de VVD in de gemeenteraad van Opsterland, is vervolgens van 2010 tot 2016 lid van de Tweede Kamer geweest en werkt nu als programmadirecteur Breakthrough Technologies bij StartupDelta. Ze woont sinds 2000 in de gemeente Opsterland en volgt de ontwikkelingen in de Opsterlandse politiek op enige afstand.

 

Hier kunt u het rapport lezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.