Onderzoek wijst uit: Informatiestromen WMO slecht op elkaar afgestemd

wmo6Gemeenten, andere overheden en betrokken partners willen integraal werken binnen de Wmo met stip op nummer één zetten. Echter, dat blijkt in de praktijk nog niet altijd zo eenvoudig te zijn, zo ontdekte het Kwaliteits Instituut Nederlandse gemeenten (KING).

De decentralisatie van AWBZ-taken leidt tot een toename van samenwerkingspartners, aanvragers, leveranciers en producten. Echter de onderlinge informatievoorziening in het WMO-domein is op dit moment verouderd en versnipperd. Dat stelt  KING in haar ‘Verkenning van de ICT-gevolgen van de Wmo voor Gemeenten’.

Gemeenten willen de Wmo graag integraal uitvoeren, zodat ze maatwerk kunnen leveren in het Wmo-domein. Dat ideaalbeeld lijkt nog ver. ICT systemen sluiten maar al te vaak niet op elkaar aan. Momenteel wordt er  informatie uitgewisseld op papier, via e-mail en andere elektronische berichten. Er is geen standaard voor berichtenuitwisseling.

Integraliteit
Binnen de nieuwe Wmo in 2015 zal het fundamentele proces niet wijzigen, maar er zal wel meer informatie nodig zijn, die met meer partijen moet worden gedeeld. Daarbij komt ook nog eens dat vanuit de visie ‘één gezin, één plan, één regisseur’ meer moet worden samengewerkt en met meer partijen informatie uitgewisseld. Dat zal binnen gemeenten zijn, maar ook tussen gemeenten, met zorgverzekeraars en -aanbieders, met aanbieders van MO-voorzieningen, met de SVB en met het CIZ en het CAK. Die integraliteit is niet haalbaar als zelfs binnen de Wmo-activiteiten geen ‘integraal klantbeeld’ bestaat.

Hetzelfde verhaal
Goede informatievoorziening die op elkaar aansluit is een kernvoorwaarde, concludeert KING in de verkenning. ‘Een verbetering van het WMO-proces kan worden bereikt door het op elkaar afstemmen van de informatie-uitwisseling. Een goede informatievoorziening is een voorwaarde om afstemming en samenwerking tussen partijen effectief en efficiënt vorm te geven. Voor burgers betekent het ontbreken van een goede informatievoorziening het risico op meerdere malen hetzelfde verhaal moeten vertellen, lange doorlooptijden en fouten.’

Gerelateerde berichten

gemeenten-weigeren-wmo-voorstellen-pvda-staatssecretaris-rijn

buik-pvda-staatssecretaris-zonder-verhoging-budget-wmo-gemeenten-geen-deal

kreft-fan-mienskip-centraal-meer-zeggenschap

 

Gerelateerde site

www.kinggemeenten.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.