Ondanks extra geld ligt de nieuwe jeugdwet nog steeds onder vuur

jeugdwet-300x200De Eerste Kamer is nog lang niet overstag voor de nieuwe Jeugdwet die het kabinet per 1 januari 2015 wil laten ingaan. Veel fracties willen meer duidelijkheid van de staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS. De fracties hebben maandag tientallen vragen naar de Pvda-staatssecretaris gestuurd.

Met de gemeenten kijkt van Rijn nu wel op één lijn te zitten. Begin december stuurden gemeenten een brandbrief naar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) over het budget, dat veel te krap zou zijn. In2013 hadden gemeenten 40 miljoen beschikbaar om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. Voor 2014 was 7,75 miljoen genoeg in de ogen van Van Rijn.

 

Van Rijn heeft zich de kritiek van de gemeenten aangetrokken en is overstag gegaan. Vandaag werd bekend dat de gemeenten krijgen voor 2014 net zoveel geld voor de invoering van de nieuwe Jeugdwet als dit jaar. Dat hebben Rijk en gemeenten afgesproken. 

32 miljoen
In de brandbrief wees VNG-voorzitter Jantine Kriens de staatssecretaris erop dat het budget te krap was voor alle taken die uitgevoerd moeten worden: burgers informeren, medewerkers trainen, ICT aanpassen en lokale beleidsplannen en verordeningen oopstellen. In 2014 krijgen gemeenten er daarom 32 miljoen euro bij. Daarmee is het budget even hoog als in 2013.

Duidelijkheid over budget 2015
De partijen hebben ook afspraken gemaakt over het budget in 2015. Van Rijn maakte in december al bekend hoe groot het voorlopige budget voor de Jeugdzorg in 2015 is. Er is afgesproken dat gemeenten minimaal 95 procent krijgen van het budget dat hen in december is toegezegd. Hierdoor kunnen gemeenten aan de slag met het maken van afspraken met aanbieders.

Ingewikkeld

Eerder spraken jeugdrechters zich uit tegen de nieuwe wet omdat die te ingewikkeld is op bepaalde vlakken. Volgens hen bestaat bijvoorbeeld het risico dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is. Psychiaters en psychologen, maar ook gemeenten en de artsenfederatie KNMG maken zich eveneens zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet, de te leveren zorg en de kosten daarvan.

Gerelateerde berichten

brandbrief-gemeenten-jeugdzorg-staatssecretaris

trage-staatssecretaris-brengt-gemeenten-problemen-tweede-kamer-last-extra-controleronde in

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.