Marcel van Opzeeland stelt vragen over het terugtrekken van de politie tijdens oud & nieuw in Gorredijk

Tijdens de jaarwisseling zijn er enkele ramen gesneuveld van Bloemenhuis Popkema aan de Hoofdstraat in Gorredijk. Ook het inbraakalarm van de juwelier ging af door de zware bommen. Opsterlands Belang vindt het onverteerbaar dat we op Waldnet lezen: “…agenten en beveiliging besloten om zich terug te trekken en op afstand de boel in de gaten te houden.” Respect en aanzien voor het gezag (dus onze samenleving) worden hierdoor ondermijnd.

https://www.waldnet.nl/wn/nieuws/69730/Etalage_in_diggelen_door_zwaar_vuurwerk_in _centrum_Gorredijk.html

We verzoeken het college de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Wat hebben de gemeente en politie proactief ondernomen om eventuele ongeregeldheden tijdens nieuwjaarsnacht in Gorredijk te voorkomen.
    (Denk hierbij bijvoorbeeld aan het preventief aanspreken van ouders van bekende jeugdige overlastgevers in Gorredijk door bijvoorbeeld de buurtagent. Afspraken dat Ouders van overlastgevers elkaar op de hoogte houden van handel en wandel van hun kinderen etc.)
  2. Kan het college bevestigen dat de berichtgeving klopt waarin wordt geschreven: “Toen de politie en meerdere beveiligers rond 1.00 uur ter plaatse kwamen, sloeg de sfeer om. De agenten en beveiliging besloten om zich terug te trekken en op afstand de boel in de gaten te houden.” ?
  3. Respect en aanzien voor het gezag (dus onze samenleving) worden hierdoor ondermijnd. Zijn de verdachten die de vernielingen en intimidatie van politie hebben gepleegd bij de politie bekend?
  4. Burgers hebben het geweldsmonopolie aan de politie gemandateerd en verwachten daarvoor in ruil van bescherming en veiligheid in die situaties dat het van hen in redelijkheid en billijkheid mag worden verwacht. Sommigen kunnen door dit soort incidenten het idee
    krijgen dat wanneer je maar met voldoende mensen bent, je de politie kunt afschrikken en geheel vrij kunt voelen om spullen van anderen te vernielen of toe te eigenen. Wat is de reden van het terugtreden van de politie in genoemde voorval?
  5. Welke maatregelen kunnen we als gemeente nemen om te voorkomen dat in de toekomst de politie zich gedwongen voelt zich terug te trekken zodat eigendommen van ondernemers en/of inwoners wel ter aller tijde beschermd worden door de politie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.