Jan van Dalen stelt vragen over ondersteuning van vrijwilligersorganisaties

Nu corona bijna achter ons lijkt te liggen, proberen vele vrijwilligersorganisaties weer op te starten. Vooral op het vlak van organisatie (bestuur, commissie) is het lastig vrijwilligers betrokken te houden. Oorzaken zijn o.a. de veelheid van te regelen zaken en beheersen van de risico’s. Ook speelt de invoering van de WBTR over de hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders een complicerende rol. Opsterland heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Dat vinden we een goede zaak. Maar de organisaties waar de vrijwilligers bij actief zijn, zijn volgens ons niet collectief verzekerd. De vraag is waarom? VNG heeft een polis laten ontwikkelen voor vrijwilligers en hun organisaties. Opsterland heeft volgens ons niet het deel “organisaties” afgesloten. Een voorbeeld van volledige vrijwilligersverzekering geeft gemeente Westerkwartier op haar website (incl. de kosten). Op de website van Opsterland is geen relevante informatie m.b.t. bovenstaande te vinden.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.

  1. Is het college het met ons eens dat activiteiten ontplooid door vrijwilligers belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de dorpen?
  2. Voor vrijwilligers heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten (De VNG Vrijwilligers BasisPolis). Hiermee zijn de risico’s voor vrijwilligers in de gemeente Opsterland collectief verzekerd. De stichtingen, verenigingen waar vrijwilligers het bestuur vormen zijn hiermee niet verzekerd. Vindt het college dat deze organisaties hun risico’s ook passend verzekerd moeten hebben?
  3. In samenwerking met VNG is de VNG Vrijwilligers PlusPolis ontwikkeld. Deze polis verzekert extra (aansprakelijkheids)-risico’s van rechtspersonen en vrijwilligers. Zijn wij correct geïnformeerd dat het college deze PlusPolis niet voor Opsterland heeft afgesloten?
  4. Als vraag 3 ontkennend is beantwoord: Kan het college motiveren om al dan niet een PlusPolis voor onze gemeente af te sluiten. Als vraag 3 positief is beantwoord, waar kunnen we lezen welke verzekeringen er collectief voor vrijwilligers(organisaties) zijn afgesloten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.