Hans de Jong stelt vragen over sluiting (kinder)hartchirurgie UMCG

We hebben verontrust kennisgenomen van de voorgenomen sluiting van de kinderhartchirurgie in het UMCG. Hiervoor verdwijnt noodzakelijke zorg voor hartpatiënten in het Noorden, en daarbovenop komt ook andere zorg in het gedrang (bijv. longtransplantaties bij kinderen). De petitie ‘Laat UMCG een (kind)hartcentrum blijven’ is inmiddels meer dan 237.000 keer ondertekend. Er is steun vanuit de samenleving om de sluiting te voorkomen. De fractie van Opsterlands Belang snapt dat dit wellicht een mindere gemeentelijke aangelegenheid betreft, echter de gezondheid van de inwoners is een belangrijk speerpunt binnen onze gemeente. 

Verzoekt het college de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden: 

  1. Opsterlands Belang is van mening dat de sluiting van de (kinder)hartchirurgie in het UMCG hele nare gevolgen heeft voor onze inwoners. Het zou onder andere betekenen dat zieke kinderen twee tot driehonderd kilometer verwijderd zijn van hun familie en vrienden en dat ouders van deze kinderen vanuit Opsterland op en neer naar de Randstad moeten reizen. Wat vindt het College van het voorgenomen besluit om de (kinder)hartchirurgie van het UMCG te sluiten?
  2. Wat kan het College eraan doen om sluiting tegen te houden?
  3. Wij hopen dat het College al haar netwerken in zal zetten om een signaal af te geven dat het sluiten van de (kinder)hartchirurgie een zeer onwenselijke ontwikkeling is voor het Noorden en onze inwoners. Kan en wil het College dit doen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.