Gemeenten weigeren WMO-voorstellen van PvdA-staatssecretaris Van Rijn

wmo6Met een ruim mandaat van de leden (ruim 93%) gaat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) alsnog de persoonlijke verzorging ‘opeisen’. Die moet onderdeel worden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en niet van de Zorgverzekeringswet (Zvw) zoals staatssecretaris Van Rijn wil. Dat was de uitkomst van de vrijdag de uitkomst op de bijeenkomst van de VNG.

Woensdag is er een eerste overleg met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA). ‘Dan zullen we zien of er een basis is om te onderhandelen’, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma na afloop van de ledenvergadering.

Als Van Rijn bij zijn standpunt blijft om het gros van de persoonlijke verzorging bij zorgverzekeraars onder te brengen (95%), dan willen gemeenten de resterende vijf procent niet voor hun rekening nemen. ‘Die vijf procent mag hij houden’, aldus Jorritsma.

Kortingen te hoog

De aangekondigde kortingen op de budgetten voor huishoudelijke hulp (60%) en begeleiding (25%) naar beneden worden bijgesteld. Daarnaast moeten afspraken tussen zorgverzekeraars en gemeenten wettelijk worden geborgd. Vooral de positie van de wijkverpleegkundigen is daarbij cruciaal. Het onderhandelingsresultaat wordt in een formele ledenraadpleging aan alle gemeenten teruggelegd.

Warboel

‘Als het kabinet de plannen niet aanpast, kunnen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de nieuwe taken financieel niet dragen. Bovendien wordt het voor burgers een onontwarbare warboel, omdat onduidelijk is bij wie ze voor hulp en ondersteuning moeten aankloppen,’ zo stelt VNG voorzitter Jorritsma

Dubbele boodschap landelijke partijen

De Tweede Kamer heeft zich nog niet formeel uitgesproken over de drastische koerswijziging van het kabinet. ‘Heel bijzonder’ vindt de VNG-voorzitter het dat Kamerleden heel anders denken over bij wie de persoonlijke verzorging het beste kan worden ondergebracht, dan wethouders van hun eigen partij. ‘Kamerleden weten onvoldoende wat er speelt.’ (bron Binnenlands Bestuur)

Gerelateerd nieuws

buik-pvda-staatssecretaris-zonder-verhoging-budget-wmo-gemeenten-geen-deal

trage-staatssecretaris-brengt-gemeenten-problemen-tweede-kamer-last-extra-controleronde

gemeente-krijgt-steeds-meer-zorgtaken

Dit bericht heeft 3 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.