Gasboring? Tijd voor creativiteit!

marcelmetbril(ingezonden in Sa24.nl)

De bodem van de noordelijke provincies herbergt de schatkamers van Nederland. Dubai is schathemeltje rijk geworden door de olie in hun bodem, maar Groningen en Fryslân hebben de opbrengsten gedeeld met de rest van Nederland, daardoor waren we allemaal beter af.

Echter, sinds VVD en Pvda vooral aandacht hebben voor de randstad, bungelt onze provincie onderaan in grafiekjes over inkomen, opleidingsniveau en werkloosheid. Terwijl in Den Haag wél gloednieuwe wolkenkrabbers zijn gebouwd om dáár het uitdijend aantal ambtenaren met goede salarissen te huisvesten.

Daar groeit dus iets scheef. Want wanneer het om het leeghalen van de bodem gaat, weet men de provincie goed te vinden. Maar als het om goedbetaalde overheidsbanen gaat, wordt de regio vaak vergeten (zie de eeuwig oplaaiende discussie over rechtbanken in Leeuwarden of het Kadaster dat uit Emmen moest verdwijnen)

Bij Ureterp wordt al decennia lang veel gas opgepompt. Nu is er een proefboring aangevraagd in ’t mooie buitengebied van Nij Beets waar we net veel geïnvesteerd hebben in natuur, landschap en recreatie. Dus natuurlijk is er geen draagvlak voor de (proef)boring. Opsterlands Belang heeft dat al voor de zomer laten weten aan het college van B&W. Echter, Den Haag gaat over de boringen en als gemeente heb je er bitter weinig erover te zeggen.

Dus is het tijd voor creativiteit! De ervaren professionals uit de lokale protestgroep van Nij Beets hebben creatieve juridische ideeën over hoe de (proef)boring tegen te houden is. Trek als gemeente niet je eigen plan, maar laat onze gemeentelijke juristen met de protestgroep samenwerken om deze (proef)boringen tegen te houden. Denk niet in beperkingen, maar gooi alles in de strijd! Vorm een modern burgerparticipatie project om gezamenlijk én van onderop deze sloop van ons landschap te keren.

 

Marcel van Opzeeland

Fractievoorzitter Opsterlands Belang

mopzeela@gmail.com

 

Naschrift : Een dag na het verschijnen van deze column doet de President Directeur Nederland van Shell de volgende uitspraak : “Van Loon zei daarop in de hoorzitting dat de Groningers het overgrote deel van de lasten moeten dragen van de gaswinning, terwijl de welvaart van heel Nederland aan die gaswinning te danken is.”

https://fd.nl/ondernemen/1166643/shell-biedt-excuses-aan-groningers-aan-voor-bevingschade

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.