Een nieuwe wethouder

Beste mensen van Opsterland,
Vijf jaar geleden werd Piet van Dijk door Opsterlands Belang voorgedragen als nieuwe wethouder voor de gemeente Opsterland. Nu, vijf jaar later is het project Gorredijk Centrum Oost gerealiseerd, staat Dúnsân Bakkeveen en varen er boten door het PHK. Dit waren de zichtbare onderwerpen waarmee Piet van Dijk zich bezig heeft gehouden.Op de achtergrond bleek Piet van Dijk een dualist ‘pur sang’. In het dualisme is de gemeenteraad de baas, ze heeft een kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol. Wethouders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de wens van gemeenteraad. Regelmatig verzuchtte Piet van Dijk dat de partij die hem gevraagd had voor de positie van wethouder in Opsterland, in de praktijk vaak zijn grootste oppositiepartij was.Dat ervaart Opsterlands Belang als een compliment, zo is het dualisme bedoeld. Geen oppositie-coalitie grenzen, maar wisselende meerderheden op verschillende onderwerpen. Een zelfbewuste raad die gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor haar besluiten. Zo krijgen niet alleen de grootste partijen voor elkaar waar ze zich sterk voor maken. Ook kleine fracties hebben zo directe invloed op beleid waardoor het mandaat van de burger gewaarborgd blijft.

Op de driedaagse zomerraadcursus die ik recent samen met de aankomende wethouder bij ProDemos in Den Haag volgde, bleek dat Opsterland in dit opzicht democratischer en moderner te werk gaat dan menig andere gemeente in Nederland.

Piet van Dijk bleek een effectieve wethouder die, samen met de rest van B&W, met grote stappen ervoor zorgde dat Opsterland beetje bij beetje mooier werd. Soms waren die stappen zo groot dat partijen Piet uit ’t oog verloren en zich niet meegenomen voelden in ’t proces. De oorzaak: Piet van Dijk stelde het eindresultaat voorop.

Nadat Piet van Dijk bekend maakte dat hij burgemeester wordt van de mooie gemeente Aa en Hunze, hebben we uitgekeken naar een verbinder. Iemand van buiten die met een frisse blik objectieve oplossingen kan vinden voor interessante, complexe dossiers. Onze kandidaat moet gaan zorgen voor continuïteit, kwaliteit en verbinding.

Die kandidaat heeft Opsterlands Belang gevonden in de persoon van Anko Postma uit Nij Beets; een ondernemer, cultuurliefhebber, boerenzoon, netwerker, geschiedkundige, natuurliefhebber, vrijwilliger en ‘mensenmens’. De komende raadsvergadering stellen wij de raad dan ook voor Anko Postma te installeren als wethouder voor Opsterland.

Marcel van Opzeeland

Fractievoorzitter Opsterlands Belang

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.