Dorpsschool in nood bij herindeling

screen-shot-2016-12-06-at-08-34-04(Uit de LC 6 december 2016)

Wethouder Thea Koster van de gemeente Leeuwarden maakt zich grote zorgen over de kleine scholen die met de herindeling bij Leeuwarden komen. Opheffing dreigt, waarschuwt ze.

Herindeling

De problemen hangen samen met de herindeling, waarbij Leeuwarderadeel en een deel van Littenseradiel bij Leeuwarden worden gevoegd. De gemeente krijgt er elf basisscholen bij, waarvan er zes zeer klein zijn. Omdat deze nu nog in plattelandsgemeenten staan, geldt voor hen een lage opheffingsnorm. In Leeuwarden moet een school straks echter 91 leerlingen hebben, verwacht Leeuwarden. Zes ‘nieuwe’ scholen voldoen hier niet aan en kunnen alleen worden behouden met slimme trucs of samenwerking.

Die komt echter niet op gang, constateert Koster. ,,Het zou zo jammer zijn als de nieuwe gemeente op 1 januari 2018 moet beginnen met het besluit om scholen te sluiten. Zoiets wil je als gemeenteraad dan niet op je bord krijgen. En ik denk dat veel ouders dit niet beseffen.’’

 

Norm

De norm gaat dan in het bestaande deel van Leeuwarden omhoog, waardoor ineens een school in Wirdum of verschillende scholen in de stad kunnen sneuvelen. Het zou de gemeenteraad voor een uiterst lastig dilemma plaatsen. Daar heerst nu al grote bezorgdheid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.