COLUMN: Weg is de pinautomaat

Door Marcel van Opzeeland

marcelpaskleinNiet zo heel lang geleden investeerden banken nog in hun klanten. In een dorp als Ureterp waren 2 bankfilialen; een groot kantoor van de Rabobank en een pand van de Friesland Bank.

Nu, enkele jaren later heeft de megalomane expansiedrift van een stoere Friesland Bank directie ervoor gezorgd dat die bank moest opgegaan in de Rabobank.

En ook de Rabobank directie wilde megalomaan internationaal stoer doen, wat eindigde in een boete van 774 miljoen euro voor het Libor schandaal. €306.656,10 boete per pinautomaat.

En plotsklaps sluit de Rabobank ineens in dorpen pinautomaten met het excuus dat er plofkraken zijn en mensen nu eenmaal minder cash geld hoeven te gebruiken. Welnu, het aantal plofkraken is vorig jaar met meer dan 60% afgenomen en sinds wanneer bepaalt mijn bank of ik wel of geen cash geld op wil nemen? Nee, het is een ordinaire manier om minder geld uit te hoeven geven aan rekeninghouders bij de Rabobank. De ING of ABN-AMRO gingen de Rabobank eerder voor, zodat er meer geld overbleeft om fraude boetes te betalen, slechte leningen af te dekken of divident aan hongerige aandeelhouders te betalen. En dus raken dorpen hun geldautomaten en inwoners van Fryslân hun voorziening kwijt.

En dát is precies waar een overheid zou moeten ingrijpen. Net zoals KPN verplicht is ook in onrendabele gebieden telefonie aan te bieden, moet de overheid ook ervoor zorgen dat je nog steeds geld kunt pinnen in kleine dorpen. Dan maar iets minder winst voor de aandeelhouder.

Toen we dit onderwerp deze maandag in de gemeenteraad van Opsterland besproken, viel ik van mijn stoel toen de Opsterlandse PvdA, D66 en VVD het opnamen voor de aandeelhouders van de Rabobank. ‘Pinautomaten waren een beetje achterhaald want iedereen betaalt inmiddels met een pinpas en anders kan men ook wel bij de winkel iets extra pinnen.’ Dat zelfs de PvdA het neo-liberale beleid van te groot geworden banken verdedigde, deed me uitroepen: ”Met zulke socialisten heb je geen liberalen meer nodig.”

Opsterlands Belang, CDA, CU en Opsterlanders deden wél wat nodig is en willen maatregelen afdwingen. Als politieke partijen namelijk niet eens tegen de opheffing van pinautomaten in ‘onrendabele’ regio’s durven te stemmen, wat is dan de volgende faciliteit die verdwijnt? Geen onrendabele gas-aansluitingen op het platteland? Of geen onrendabele water aansluiting op het platteland? Of geen onrendabel snel Internet op het platteland?

U kiest op 19 maart…maar ik heb na maandagavond mijn persoonlijke keuze al gemaakt…

Gerelateerde berichten

opsterlands-belang-strijdt-voor-behoud-pinautomaten-dorpen

pinautomaat-tijnje-legt-het-loodje-lok-onthutst

oproep-marrianne-lok-behoud-pinautomaten-krijgt-landelijke-bijval

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.