Beschuldigingen Suurd aan adres van de burgemeester en Hans de Jong blijken gebakken lucht

Raadslid Hans de Jong
Raadslid Hans de Jong

In verschillende kranten staat een verslag over de raadsvergadering van afgelopen maandag, waarin gesproken werd over de drie raadsleden die bouwwerken op hun erf hadden en hebben zonder vergunning. De twee overtredingen bij raadslid Hans de Jong zijn inmiddels gelegaliseerd. Het zelfde gebeurt bij voormalig raadslid Leo Andringa. Rein Suurd heeft nog steeds illegaal een hok staan op grond die van de gemeente is.

Maandag debatteerde de gemeenteraad nog eens over de hele kwestie. Grote woorden uit het verleden van Suurd en Andringa bleken weinig meer te zijn dan luchtballonnen die lek geprikt werden. De beschuldigingen van  Suurd richting burgemeester Fransisca Ravestein en Hans de Jong kon hij niet hard maken. Desondanks weigerde hij zijn excuses aan te bieden.

Het feit dat de legalisering bij Hans de Jong lang heeft geduurd, zo blijkt nu, heeft niets te maken met een burgemeester die De jong de hand boven het hoofd zou houden. De trage gang van zaken was destijds de verantwoordelijkheid van wethouder Klaas de Boer.

Onderstaand verslag over de raadsvergadering is van verslaggever Wim Bras en is ook te lezen in de Woudklank.

Geen onderzoek

Er komt geen integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van Hans de Jong. Rein Suurd en, op de achtergrond, Leo Andringa beschuldigen het OB-raadslid van zakendoen met voorkennis maar komen niet met bewijzen, concludeert de gemeenteraad.

Protocol

De partijen willen een protocol opstellen om in de toekomst individuele politici te vrijwaren van ongefundeerde aantijgingen. Met de instelling van een dergelijk protocol wil de gemeenteraad voorkomen dat de politiek nog eens verzeild raakt in een onverkwikkelijke affaire zoals die zich het afgelopen half jaar ontspon rond Hans de Jong, Rein Suurd, Leo Andringa en burgemeester Francisca Ravestein. ‘Deze zaak kent nu alleen maar verliezers’, beargumenteerde Joukje van Roeden vande PvdA haar oproep aan de rest van de raad. ‘Met een dergelijke handleiding kunnen we raadsleden die in de fout gaan tijdig op het matje roepen, maar hen ook beschermen tegen wilde beschuldigingen.’

Emoties

Bij het speciale debat maandagavond over de handhavingkwestie ontbraken de hoofdrolspelers Hans de Jong en Leo Andringa. De Jong kampt weliswaar met gezondheidsproblemen maar die wilde hij niet aanvoeren als reden voor zijn afwezigheid, aldus OB-fractievoorzitter Sikke Marinus. ‘Vanwege mogelijk opspelende emoties achtte Hans het verstandiger om weg te blijven.’ Andringa maakt sinds zijn opstappen logischerwijs geen deel meer uit van de raad. Bleven over Rein Suurd en portefeuillehouder burgemeester Ravestein als direct betrokkenen.

‘Gepakt’

Volgens Rein Suurd begon de voorgeschiedenis vorig voorjaar toen Andringa en hijzelf de illegale bouwloods van De Jong in Langezwaag aankaartten. De gemeente zou de aannemer en raadslid van coalitiepartij OB de hand boven het hoofd houden door mee te werken aan legalisatie. Prompt daarop kregen de twee oppositieleden zelf bezoek van handhavingambtenaren, die bij hen ook onregelmatigheden constateerden. Suurd en Andringa voelden zich gepakt. Daarop zouden verscheidene Opsterlanders zich bij hen hebben gemeld met verhalen over hoe De Jong zijn positie als raadslid zou misbruiken ten gunste van zijn bedrijf. De aangevers wilden echter onder geen beding hun naam prijsgeven. Alleen onder de waarborg van vertrouwen bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) zou zij bereid zijn te getuigen, betoogde Suurd tegenover de raad.

Ravestein strijdbaar

In antwoord op de harde beschuldigingen aan haar adres – ‘de burgemeester verdraait de zaak’ – gaf een strijdbare Ravestein aan dat de gemeente volgens de regels had gehandeld. Zij herinnerde Suurd eraan dat zijn medestander Andringa in zijn tijd als politicus de inwoners van Opsterland zelf had opgeroepen om overtredingen van raadsleden aan de grote klok te hangen. Dat handhaving dus bij hen had gecontroleerd hadden zij over zichzelf afgeroepen. De hele kwestie kwam volgens haar neer op het principe van gelijke behandeling. ‘In Opsterland gaan we soepel met de ruimteregels om, dat hebben we met elkaar afgesproken. Overtredingen worden daarbij ingepast en als het kan gelegaliseerd. Zo is het bij De Jong gegaan en zo gebeurt het ook bij u en de heer Andringa.’ De burgemeester herhaalde dat zij niets kon aanvangen met de beschuldigingen over malversaties door De Jong zonder bewijzen daarvoor. ‘Maar dat had ik de heren Suurd en Andringa al eerder duidelijk gemaakt.’

Knoei

De raad oordeelde vervolgens unaniem dat er voor het inroepen van BING geen grond was als Suurd de feiten niet wilde leveren. Tineke Jagersma van het CDA ging zelfs een stapje verder en eiste van Suurd dat hij zijn excuses moest aanbieden. De overige partijen betreurden vooral de opgelopen imagoschade door de hele affaire. ‘Onze raad heeft een knoei gehad, verzuchtte Rinze Haisma van de VVD en Johan Sieswerda van Opsterlanders sprak van een avond met een ‘hoog rijdende rechter gehalte’. Geen feiten, geen BING, concludeerde Gerrit Weening van de ChristenUnie. ‘Ik constateer dat er drie buiten de pot hebben gepist. Laten we daar een punt achter zetten.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.