Aanbestedingsbeleid beter afstemmen op lokale bedrijven

Column door Hans de Jong, raadslid Opsterlands Belang
Hans de Jong
Hans de Jong

In de afgelopen Commissievergadering heeft de Raad het verslag van de rekenkamercommissie over het aanbestedingsbeleid van Opsterland besproken.  Waar hebben we het over?

De rekenkamercommissie heeft het aanbestedingsbeleid van de Gemeente Opsterland onderzocht en daarvan verslag uitgebracht aan de Raad. Wat vindt Opsterlands Belang hiervan?

Op zich steekt het rapport redelijk in elkaar, de voorgestelde verbeterpunten zijn helder. Maar in onze ogen moet het nog ruimer kunnen. Daar bedoelen we mee, de lat moet zo laag mogelijk zijn om onze lokale ondernemers een kans te geven om werkzaamheden of diensten voor de Gemeente te kunnen uitvoeren.

Lat kan lager

Deden we dit niet dan?  Nee niet altijd. Met een voorbeeld maken we dat graag duidelijk. Er moest een gebouw van de Gemeente verbouwd worden. De Gemeente stelde als voorwaarde dat de aannemer de laatste 3 jaar een omzet gedraaid moest hebben van bijna 2 miljoen, dit terwijl deze verbouwing 3 ton kostte. Zo’n voorwaarde legt de lat voor veel ondernemers veel te hoog. Opsterlands Belang is blij dat de voorwaarden nu ruimer worden.

Opknippen

Onlangs heeft de provincie besloten dat ook in gedeeltes mag worden aanbesteed zoals de provincie dat wil gaan doen bij de N381. Door een groot project op te delen in kleinere parten, krijgen meer ondernemers een kans. Als wij in Opsterland nieuwe scholen gaan bouwen, moeten we dit soort mogelijkheden ook tot in het uiterste proberen voor elkaar te krijgen. Het grondwerk, installatiewerk en straatwerk kan allemaal regionaal. Dan kan er onderhands worden aanbesteed en niet Europees. Nu is Europees een groot woord, het is nog nooit gebeurd dat een Fransman hier inschrijft voor een grote klus.

Woudklank

Onze fractie heeft er bij het college op aangedrongen de aanbestedingen de Woudklank te publiceren. Op dit moment krijgen we de handen nog niet op elkaar.  Publicatie via Tendernet op internet vindt men voldoende. Hier is onze fractie nog niet tevreden over maar houden het vuur warm. We gaan volgend jaar het aanbestedingsbeleid opnieuw vast stellen en dan zal de fractie van Opsterlands Belang voorstellen om ook daar het MKB bij te betrekken. Er liggen vele mogelijkheden en waar mogelijk moet het werk in onze Gemeente blijven. Hoe meer bedrijven uit Opsterland we kunnen betrekken bij het werk van de gemeente, hoe meer mensen in deze regio een baan krijgen of houden. Gezonde bedrijven en werkgelegenheid, daar moeten we als gemeente alles aan willen doen!

 

 

Dit bericht heeft 6 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.