Zuil voor gemeentelijke burgerzaken in winkel

Proef in Reeuwijk wekt Friese belangstelling

zuil, jumbo, productaanvraagWaarom kilometers ver reizen naar het gemeentehuis voor een officieel document als je het ook in de lokale supermarkt kunt ophalen?

Een zelfbedieningszuil bij de plaatselijke grootgrutter, waarin mensen aan de gemeente een verhuizing kunnen doorgeven of een uittreksel van de burgerlijke stand kunnen opvragen, heeft Friese belangstelling. Opsterlands Belang volgt de ontwikkelingen in Reeuwijk met grote interresse. Zie ook de eerdere berichtgeving op deze site , klik op zelfbedieningszuilen-in -opsterlandse-supermarkten?

Sinds gisteren is de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk de eerste met zo’n voorziening buiten het eigen gemeentehuis. In de Jumbo van Reeuwijk kunnen mensen nu verschillende gemeentelijke documenten halen.

Opsterlands Belang

Eerder had Haarlem al zo’n apparaat, maar dat staat binnen de muren van het stadhuis. In Reeuwijk is het een proef van een jaar, die belangstellend wordt gevolgd door Opsterlands Belang (OB), de grootste politieke partij in Opsterland. Fractieleider Sikke Marinus wil de resultaten nog even afwachten, maar is bij voorbaat enthousiast. ,,Dit is dé kâns om minsken te betsjinjen dy’t oan ’e úteinen fan ús gemeente wenje.’’

Platteland

Wethouder Jan-Christiaan Goudbeek van Bodegraven-Reeuwijk kan zich de belangstelling uit het Noorden voorstellen. ,,Wellicht wordt dit een trend.’’ Voor uitgestrekte Friese plattelandsgemeenten met veel dorpen – al dan niet het product van een fusie – lijkt de zuil bij uitstek geschikt, denkt hij. ,,Ik geloof daar nadrukkelijk in.’’ Al kunnen ook stadsgemeenten met winkelcentra in buitenwijken er volgens hem mee uit de voeten.

Dicht bij mensen

Het idee voor een gemeentelijk servicepunt in de Reeuwijkse supermarkt ontstond toen het plaatselijke gemeentehuis na een gemeentelijke fusie de deuren sloot. Dorpelingen moesten voor burgerzaken sindsdien naar het 5 kilometer verderop gelegen Bodegraven. Niet zo heel ver, erkent Goudbeek, maar hij voelde de behoefte om de gemeentelijke dienstverlening ,,zo dicht mogelijk bij de mensen’’ te houden.
De supermarkt is volgens hem de ideale plek voor een zuil, omdat hier wekelijks duizenden dorpelingen hun boodschappen doen en de openingstijden ruim zijn.

Bedieningsgemak

Wie gebruik van de automaat wil maken, moet een identiteitsbewijs onder een scanner leggen. Vervolgens controleert een camera of de gezichtskenmerken van die persoon met de id-gegevens overeenkomen.
De ingebouwde printer is voorzien van gewaarmerkt papier dat voor de documenten wordt gebruikt, vertelt Goudbeek. Supermarktpersoneel is geïnstrueerd om bij storingen te helpen. De wethouder hoopt dat het apparaat in de toekomst ook rijbewijzen kan verstrekken. Landelijke wetgeving staat dit nu nog in de weg. (bron LC)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.