Op zoek naar oplossing voor peuters Terwispel

Pikehokje 1 585x250Zo snel mogelijk moet er een oplossing komen voor de buitenspelende ukken van Terwispeler peuterspeelzaal ’t Pikehokje.

Daar zijn gemeente Opsterland en welzijnsinstelling Timpaan het roerend over eens. Maar steeds strenger geworden regels en eisen voor peuterspeelzalen bemoeilijken een eenvoudige oplossing.

Het buitenspeelterrein van ’t Pikehokje ligt dertig passen verwijderd van de peuterspeelzaal. En dat is volgens recent ingevoerde regels in Opsterland te Ongeloofver: het pleintje en de zaal moeten direct aan elkaar grenzen.

Ongeloof 

 

Vorige week stuurde de gemeente Timpaan, dat verantwoordelijk is voor het Opsterlandse peuterwerk, hierover een brief. Voor 20 december moet er een oplossing zijn en zo lang mogen de Terwispeler kleintjes eigenlijk niet naar hun speelplaats. Dit zorgt voor ongeloof bij ’t Pikehokje en Timpaan. Die wijzen erop dat de kinderen – onderweg stevig vastgeklampt aan een begeleidingskoord – al negen jaar probleemloos de gang naar en van ’t Skarrelplakje maken.

Aangescherpt

De brief van de gemeente roept misschien het beeld op van een starre overheid met een regeltjesfetisj. Maar de werkelijkheid is genuanceerder. Opsterland is net als alle andere gemeenten gebonden aan regels voor peuterspeelzalen, die de laatste jaren voortdurend zijn aangescherpt om misstanden te voorkomen en peuters te beschermen. De gemeente moet erop toezien dat Timpaan aan alle eisen voldoet. Laat een gemeente hierin steken vallen, dan wordt zij op haar beurt gekapitteld door de Inspectie van het Onderwijs. En dit overkwam uitgerekend Opsterland eerder dit jaar.

Regelruimte

De gemeente verloor even haar A-status als het gaat om toezicht en handhaving. Deze smet werkte ze een paar maanden later alweer weg, maar in Opsterland staan ze nu op scherp. De stevige brief aan Timpaan illustreert dit. ,,It is logysk dat de inspeksje ús no ekstra yn ‘e gaten hâldt’’, verklaart wethouder Wietze Kooistra. De gemeente is met Timpaan naarstig op zoek naar de ruimte binnen de regels, zeggen ze op het gemeentehuis. Voorwaarde is dat de veiligheid van de peuters niet in het geding komt.

Maatwerk

‘Den Haag’ lijkt die ruimte, ondanks het woud aan voorschriften, wel degelijk te bieden. De verordening waarin de gewraakte eis over het aangrenzende speelterrein staat, is gebaseerd op een modeldocument van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar het staat lokale overheden vrij om ,,gemeentelijk maatwerk’’ te leveren, schreef de VNG haar leden al in 2010. ’t Pikehokje wacht in spanning af. (bron Leeuwarder Courant)

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.