Zandbulten op een hoogwaardig industrieterrein? Dat kan niet!

processed_28616379ec0e3730e0d57345039b085fVanavond heeft Hans de Jong namens de fractie van Opsterlands Belang vragen gesteld over zandbulten op industrie terrein ‘De Werf’ bij Gorredijk. Ooit is dat aangelegd als een hoogwaardig industrie terrein.

Hans zei het als volgt :

Voorzitter,

Wij willen graag gebruik maken van het vragenuurtje over de problematiek die er heerst op het industrieterrein de Werf, er zijn bij ons klachten binnen gekomen. Het probleem achter locatie Sterk de boekengroothandel en schuin tegenover Teakema de Campers handel heeft zich een nieuwe ondernemer gevestigd namelijk Schoterland BV. Op zich natuurlijk heel mooi dat er weer een ondernemer is die weer durft te investeren.

Maar de vraag om wat voor investeerder gaat het hier, om een wegenbouwbedrijf wat actief is in de infrastructuur in de ruimste zin van het woord. De ondernemer heeft zich daar al gevestigd met diverse noodunits en een grote partij zwarte grond, waar ik als inschatting mag doen ver boven de 1000m3 gaat. Wat overigens wel legale grond is, wat ik heb nagevraagd voordat hier negatieve verhalen van komen.

Maar Voorzitter wat was de doelstelling van dit industrieterrein de Werf. Wij wilden een mooi industrieterrein in Gorredijk welke is aangelegd in plus minus 2008 daarvoor heeft de Raad van Opsterland het criterium vast gesteld dat het er representatief en mooi industrieterrein moest worden.

Aan de doorgaande weg, moest zelf een hoog uitstralingsfactor hebben, wat ook is gerealiseerd. Maar wat er nu gebeurd kan in de ogen van Opsterlands Belang niet, Zanddepots op een industrieterrein de Werf, zal ook even uitleggen wat er in het verleden is gebeurd.

In 2004 ongeveer in dat jaar was er ook een ondernemer ook actief in de wegenbouw welke zich had gevestigd op’t Kiemke en op het eerste stukje van de Werf tegenover de Bromack. Daar is hetzelfde ontstaan wat hier nu dreigt te ontstaan “grote zanddepots op het industrieterrein”.

Wat heeft deze Raad toen besloten als opwaardering van het bestaande industrieterrein, de ondergrond van de ondernemer terug te kopen, de grond op het terrein af te voeren van twee locaties en een speciaal grond depot aanleggen voor deze ondernemer, dat heeft de Raad toen besloten.

Voorzitter, nu dreigen we dezelfde fout weer te maken en dat mag in de ogen van de fractie van Opsterlands Belang niet weer gebeuren. Vandaar de volgende vragen aan het college.

 

Vraag 1:

Zijn de klachten van de ondernemers binnen gekomen bij het college over de zandbulten op het industrieterrein de Werf?

Wethouder : Ja, via de mail.

Vraag 2:

Is het college het met ons eens dat dit een inbraak doet op de doelstelling dat deze Raad voor de ogen had toen we dit industrieterrein hebben aangelegd?

Wethouder : Ja, dat is het college met Hans eens.

Vraag 3:

Is het niet vast gelegd in de nota van de verkoopkavels wat er wel en niet mag op dit industrieterrein?

Wethouder : Er wordt naar de milieucategorie gekeken en de gemeente kan geen directe eisen stellen aan ’t gebruik van ’t terrein. Dit was echter niet de bedoeling.

Vraag 4:

Is het college het met ons eens dat wanneer we dit toestaan de doelstelling van dit industrieterrein “in de ronde emmer”kunnen doen?

Wethouder : Het college is het eens dat de activiteiten overlast veroorzaken en de ondernemers is daarop gewezen. Initiatief en zorg ligt bij de ondernemer.

Vraag 5:

Wij denken wanneer we dit toestaan dezelfde situatie krijgen als in 2004 op het Kiemke en is het college het met ons eens dat we dat moeten voorkomen?

Wethouder : De ondernemer is verantworodelijk en hier is niet van vervuilde grond sprake, dus andere situatie.

Vraag 6:

De Raad van deze gemeente heeft een zanddepot op de Werf gerealiseerd volledig ingepast in het plan, is er al met de ondernemer contact geweest om daar ook gebruik van te maken, wij hebben vernomen dat deze opslag wel te koop is.

Vraag 7:

Als laatste vraag en opmerking.

Is het college het met ons eens dat we een andere oplossing moeten zoeken voor deze ondernemer?

Wethouder : Ja, dit is geen oplossing. Ondernemer wil voor de bouwvak het zand weghalen.

De fractie van Opsterlands Belang is voor het ondernemingsschap en stimulering van de werkgelegenheid maar dat kan ook op een andere manier. Dit is niet de doelstelling wat deze Raad zich had voor gesteld toen we het industrieterrein hebben aangelegd. Dus Voorzitter, wij hopen dat het college met een oplossing komt en wil voorkomen dat er nu al de verpaupering in zal treden en dat er overlas komt voor de aangrenzende bedrijven.

Voorzitter,

“Beter ter halve gekeerd dan ten hele gedwaald” en de fractie hoopt dat alles in goede harmonie wordt opgelost.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.