Ymko de Graaf:‘Echte Opsterlands Belangman staat tussen de mensen’

Ymko in De Buorskip (foto Sietse de Boer)
Ymko in De Buorskip (foto Sietse de Boer)

De Opsterlands belangkrant is uit. Een krant boordevol interviews en wetenswaardigheden. Ymko de Graaf uit Ald Beets is één van de geïnterviewden. Voor Opsterlands Belang is hij de man van en voor Beetsterzwaag

Ymko de Graaf uit Beetsterzwaag, nummer 13 op de lijst van Opsterlands Belang. Hij is 56 jaar, samen met vrouw Lutske is hij de uitbater van het Buorskip in Beetsterzwaag. Ze hadden 5 jaar geleden een goed lopend café in Drachtster Compagnie, vertrokken vervolgens naar Beetsterzwaag om het Buorskip nieuw leven in te blazen.

‘Die overstap naar Beetsterzwaag is – na mijn huwelijk met Lutske – het beste besluit dat ik in mijn leven heb genomen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is hard werken, maar je krijgt er in de contacten met mensen zoveel voor terug.’

‘Dat contact met mensen geeft ons energie. En reken maar dat die nodig is,’vertelt Ymko.‘Ik kom hier om acht uur in de ochtend om de deur te openen en doe hem ook aan het eind van de avond weer dicht. Ik ben hier altijd. Lutske doet vooral het werk achter de schermen: de boekhouding, de inkoop, de mail. Ze is onmisbaar.

Van viool tot Rock en Roll

Dat was een hele overstap, van een goed lopend bedrijf, naar een ymkoonzekerheid in een andere omgeving?

“Dat lijkt zo, maar dat hebben we nooit zo ervaren. We wonen al 37 jaar in Oud Beets en ik ben niet zo bang aangelegd. Ik hou niet van saai. En saai is het hier nooit. We kregen bijvoorbeeld onlangs een verzoek van een aantal mensen uit Zweden om hier een galafeest te mogen vieren. Dan loop ik dus in smoking door ons dorpshuis. Maar op een ander moment loop ik in mijn oude kleren het gras te maaien. Dat is precies waar ik van hou. Ik beweeg graag tussen de mensen. Ik sta voor iedereen open en voor elk idee. De klant is bij ons altijd koning Het gaat hier van viool tot Rock en Roll.’

Opsterlands Belang

Is er een relatie tussen de betrokkenheid bij OB en de manier waarop je het Buorskip runt?

‘Ik ben een echte OB man,altijd geweest. En ja, als je uit gaat van de wens om je vooral tussen de mensen te bewegen en dienstbaar willen zijn dan is die vergelijking heel sterk. Dat is wat ik in de mensen  van Opsterlands Belang zie en zoals wij zijn en doen. Elkaar ook wat gunnen is daarbij ook een belangrijke motivatie voor de dingen die we doen. Ik kies voor het samenwerkingsmodel. Daarmee bereik je het meest.’

Jongerenwerk

Wat is je achtergrond, was je niet ooit jongerenwerker?

‘Ja, en die achtergrond als jongerenwerker komt goed van pas. Het is enige tijd geleden dat ik in contact kwam met een jongere die zich steeds bij de jongerenontmoetingsplaats hier naast het Buorskip op hield. Hij deed dingen die het daglicht niet kon verdragen. Wij zijn met hem in gesprek gegaan en uiteindelijk is hij voor ons van grote waarde geworden. Ik hoef hem maar te vragen en hij staat voor ons klaar. Wat het ook is. Of het nu om de goten gaat of het opruimen van rommel, hij doet het voor ons. Met al die gesprekken en onze contacten is hij een jongen geworden die voor ons van groot belang is en heel veel eigen verantwoordelijkheid kan nemen. Noem het een bijvangst, maar het is schitterend om te zien hoe zo een jongen helemaal opbloeit.’

Meer lezen?

Meer over de krant van Opsterlands Belang, klik op De krant van Opsterlands Belang

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.