Website gemeente kan beter, meer en duidelijke raadsinfo nodig

website opsteralndInformatie over de gemeenteraad is vaak een ondergeschoven kind op de websites van de gemeenten. Wie wil weten waarover raadsleden praten en wat ze stemmen, heeft het niet makkelijk. In Opsterland is dat niet anders.

Open State onderzocht samen met studenten van de Universiteit Utrecht 77 gemeentewebsites. Conclusie: bij één op de vier gemeenten valt het stemgedrag van de raad niet uit de aangeboden ‘raadsinformatie’ te achterhalen. 

Raadsinformatie wordt vaak plichtmatig aangeboden en de manier waarop krijgt weinig aandacht en verschilt ook enorm van gemeente tot gemeente. Bij de helft van de gemeenten kost het bereiken van de informatie minimaal vijf muisklikken – met de bijbehorende zoekacties.

Opsterland

In Opsterland worden videoverslagen van de raadsvergaderingen op gemeentewebsite gezet, maar probeer daaruit maar eens te halen wat er gestemd is. Probeer bijvoorbeeld maar eens op te zoeken hoe Suurd stemde bij de nieuwe MFA/brede school in Lippenhuizen. Dat hij tegenstemde is alleen met veel moeite te vinden op de site.

Tytsjerksteradiel

Er zijn overigens gemeenten die het wel goed doen. Tytsjerksteradiel maakt als enige bijvoorbeeld per raadslid helder wat er gestemd is. In die gemeente kost het overigens zeven muisklikken om bij de raadsinformatie te komen. Ook de onderzoekers van Open State

Opsterlands Belang

Opsterlands Belang pleitte in het oude en pleit in het nieuwe verkiezingsprogramma voor een verdere ontwikkeling van de gemeentelijke website. Voor een deel is dit al gerealiseerd, maar het kan nog veel beter. Mensen moeten niet alleen eenvoudig allerlei informatie kunnen achterhalen, ze moeten inderdaad ook eenvoudig kunnen vaststellen hoe raadsleden stemmen. De onderzoekers van Open State komen tot dezelfde conclusie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.